Algemene informatie over asielzoekers in Didam

Nog steeds ontvluchten duizenden mensen hun land vanwege oorlog, geweld, onderdrukking of vervolging.

Opvang asielzoekers Didam

De gemeente Montferland staat voor een belangrijke uitdaging: het vinden van een geschikte plek voor de opvang van 250 asielzoekers. Dit is geen eenvoudige opgave. We begrijpen dat dit vragen en zorgen kan oproepen. Tegelijkertijd zien we ook kansen om samen tot een goede oplossing te komen. Uw betrokkenheid en inbreng zijn voor ons van grote waarde. Niet alleen om zorgen te delen, maar ook om mee te denken over mogelijkheden en kansen die deze opvang kan bieden. Uw ideeën, suggesties en inzichten helpen ons om tot een besluit te komen. Daarom is er een participatie- en communicatieplan gemaakt om de inwoners uit Didam, Loil en Nieuw-Dijk en het inwonerspanel van MontferlandSpreekt mee te nemen in dit proces. 

Opdracht

De opdracht om 250 asielzoekers op te vangen, komt voort uit de Spreidingswet en het verdeelbesluit van Minister Faber. In overleg met de provincie Gelderland hebben de Gelderse gemeenten afgesproken hun verantwoordelijkheid hierin te nemen en de gemeente Montferland gaat deze opdracht uitvoeren. Als gemeente hebben we niet alleen een taak om asielzoekers op te vangen. We willen ook voor onze eigen inwoners woningen bouwen. Als kader hebben we daarom aangegeven dat de aangekochte gronden bestemd zijn voor onze eigen inwoners. Daarom zijn wij opzoek naar een alternatieve plek(ken).

Didam

Op dit moment is er nog geen plek. De keuze is gevallen op Didam omdat dit de grootste kern is. 250 opvangplaatsen drukken minder op een grote kern dan op de kleinere kernen. Andere kernen, zoals ’s-Heerenberg, Zeddam, Nieuw-Dijk en Beek, bieden al onderdak aan Oekraïners, statushouders en asielzoekers. We willen de verantwoordelijkheid op een juiste manier verdelen.

Onderzoek opvang asielzoekers

In februari 2025 hebben wij een enquête uitgezet (huis-aan-huis) met daarin vragen rondom de opvang van asielzoekers in Didam. Omdat we inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers zo vroeg mogelijk wilden betrekken bij dit proces. Wij zijn ons ervan bewust dat er veel vragen leven en dat er soms onzekerheid is door geruchten over mogelijke locatie(s). Daarom nodigden wij hen uit met ons mee te denken. Zij kennen hun leefomgeving het beste en samen kunnen we zorgen voor een oplossing die recht doet aan de behoeften van zowel onze inwoners als de asielzoekers. 

De resultaten van het onderzoek kunt u lezen op de pagina 'Documenten opvang asielzoekers Didam'.

De digitale bijeenkomst op 15 april 2025 waarin de resultaten werden gedeeld kunt u hier terugkijken.

Een samenvatting van de digitale bijeenkomst op 15 april 2025 staat onderaan deze webpagina.

Mochten er vragen zijn dan kunt u mailen naar opvang@montferland.info.

Stand van zaken juni 2025 - planning zomer 2025 wordt aangepast

Het vinden van een geschikte locatie voor een asielzoekerscentrum (AZC) in Didam vraagt meer tijd dan verwacht. Het COA is gevraagd mogelijke locaties te beoordelen. Dit heeft tijd nodig. Daarom passen we onze planning aan: we leggen de uitkomsten van dit onderzoek later dan gepland, in de loop van 2025, voor aan het college van B&W.

Er gaan momenteel geruchten dat er al een locatie is gekozen. Dit klopt niet. We zijn nog volop bezig met het zoekproces. We willen dit op een zorgvuldige en transparante manier doen. We begrijpen dat deze vertraging onzekerheid kan veroorzaken. Als er meer duidelijkheid is, laten we dat meteen weten. We verwachten in het najaar van 2025 een update te kunnen geven.

Tijdlijn

Hieronder staat de tijdlijn van het proces. Wanneer de data van de beeldvormende sessie, oordeelsvormende bespreking en raadsvergadering bekend zijn, worden deze toegevoegd aan de tijdlijn.

Tijdlijn

Voltooid
Voltooid

15 april 2025

Digitale bijeenkomst.

Todo
Todo

Najaar 2025 – naar het college

Naar het college met het plan voor de opvang van 250 asielzoekers. 

Begin juli 2025 ontvangen wij het eerste advies van het COA over mogelijke locaties op basis van een papieren schouw. 

Op 8 juli 2025 is een themamiddag belegd met het college waarin de eerste bevindingen worden gedeeld en indien mogelijk een richting wordt bepaald.

De projectgroep stelt een advies op over de uiteindelijke locatiekeuze en de afspraken die daarbij horen. Dit advies wordt voorgelegd aan het college en leidt tot een collegebesluit. 

Todo
Todo

Najaar 2025  - de gemeenteraad informeren

De gemeenteraad informeren over het plan voor de opvang van 250 asielzoekers. Over het collegebesluit informeert het college de raad. 

De raad kan altijd een motie indienen over een onderwerp dat tot de bevoegdheid van het college behoort. Het is een instrument van de raad om een oordeel, wens, verzoek of opdracht aan het college kenbaar te maken zonder dat dit direct rechtsgevolgen heeft. Het college kan besluiten om de motie uit te voeren maar is daartoe niet verplicht.

Todo
Todo

Oktober 2025

Opstarten Klankbordgroep. Hieraan kunnen inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties deelnemen. Met deze klankbordgroep gaan we het vervolg van de realisatie van de opvang oppakken.

Todo
Todo

4e kwartaal 2026

In het 4e kwartaal van 2026 moet(en) de opvanglocatie(s) worden geopend. 

Samenvatting digitale bijeenkomst 15 april 2025

Tijdens de digitale bijeenkomst over de opvang van asielzoekers in Didam hebben burgemeester Harry de Vries en wethouder Ingrid Wolsing verduidelijking gegeven over de plannen en zorgen rondom het project. Burgemeester Harry de Vries begon met een toelichting op het proces dat de gemeente wil volgen, namelijk de Rhedense methode. Deze aanpak biedt de gemeente meer autonomie en flexibiliteit om het project naar eigen inzichten vorm te geven. Bij de methode staat veiligheid centraal; daarom worden beveiligingsmedewerkers ingezet die 24/7 toezicht gaan houden, zowel binnen als buiten de opvanglocatie. 

Presentator Eva merkte op dat veel bewoners zich zorgen maken over de veiligheid. De burgemeester verzekerde dat er uitgebreide maatregelen worden genomen om deze zorgen weg te nemen. Een beveiligingsbedrijf dat gespecialiseerd is in de beveiliging van opvanglocaties wordt ingezet om de veiligheid in en rondom de opvanglocatie te waarborgen. 

Daarnaast zijn er vragen over de druk op bestaande voorzieningen en de voorkeur voor het gebruik van bestaande gebouwen voor de opvang. Wethouder Ingrid Wolsing gaf aan dat het COA verantwoordelijk is voor de organisatie van medische zorg binnen het asielzoekerscentrum. Dit zorgt ervoor dat de druk op lokale huisartsenpraktijken beperkt blijft. 

Het is duidelijk dat het project de nodige faciliteiten gaat vereisen, zoals taalonderwijs vanaf dag één en uiteenlopende beveiligingsmaatregelen. Wethouder Wolsing benadrukte dat er geen keuze is in het wel of niet opvangen van asielzoekers, omdat de Spreidingswet dit verplicht stelt. De gemeente Montferland neemt daarom haar verantwoordelijkheid om deze mensen een veilige plek te bieden. 

Een ander thema dat tijdens de bijeenkomst ter sprake kwam, is de financiering van de opvang. Burgemeester Harry de Vries legde uit dat de gemeente een oplossing wil waarbij de opvang de gemeente geen geld kost. Net als in Rheden, wil Montferland een overeenkomst met het Rijk sluiten, waarin alle kosten voor de opvang volledig worden vergoed. Dit maakt het mogelijk om de benodigde voorzieningen te realiseren zonder een financiële last op de gemeentelijke begroting. 

De bijeenkomst benadrukte het belang van een goed uitgewerkt plan dat rekening houdt met zowel de zorgen van de inwoners als de noodzaak om asielzoekers fatsoenlijk op te vangen. Met een dergelijk plan hoopt de gemeente Montferland een veilige en efficiënte opvang te realiseren, waarin zowel de bestaande gemeenschap als de nieuwe inwoners zich gesteund en beschermd voelen.