Algemene informatie verkiezingen 22 november 2023

Op woensdag 22 november is de verkiezing voor de Tweede Kamer.

Door te stemmen bepaalt u mee wie de komende 4 jaar lid wordt van de Tweede Kamer. Door te stemmen bij de Tweede Kamerverkiezing heeft u invloed op de besluiten van de Tweede Kamer.

U mag stemmen als u:

  • Nederlander bent;
  • 18 jaar of ouder bent;
  • Niet bent uitgesloten van het kiesrecht.

Wat heb ik nodig om te gaan stemmen?

  • Uw stempas(sen). Afhankelijk van uw nationaliteit kan het zijn, dat u alleen een stempas heeft ontvangen voor de waterschapsverkiezing. U mag dan alleen voor deze verkiezing stemmen. Als u voor beide verkiezingen mag stemmen, heeft u twee stempassen ontvangen en mag u voor beide verkiezingen stemmen;
  • Geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). Deze mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. Is deze langer verlopen, dan kunt u niet stemmen. U bent verplicht het identiteitsbewijs te tonen aan de voorzitter van het stembureau.

Ik ben mijn stempas kwijt of deze is beschadigd

U kunt tot uiterlijk vrijdag 17 november 2023 schriftelijk en tot dinsdag 21 november 2023 12.00 uur aan de balie van het gemeentehuis een nieuwe stempas aanvragen. De oude stempas is dan niet meer geldig.

Kan ik in elk stemlokaal stemmen?

Als op de stempas het adres van een stemlokaal bij u in de buurt staat, bent u niet verplicht daar te stemmen. In de gemeente Montferland kunt u in elk stemlokaal binnen de gemeente stemmen voor beide verkiezingen.

Ik kan zelf niet stemmen

U vraagt een andere kiezer voor u te stemmen door een volmacht af te geven. Dit kan op twee manieren:

  1. U vult de achterkant van de stempas in, zet uw handtekening en geeft dit aan de andere kiezer samen met een kopie van uw identiteitsbewijs. De andere kiezer woont in dezelfde gemeente en gaat zelf ook stemmen. Deze kiezer mag maximaal twee volmachten aannemen;
  2. U kunt ook iemand voor u laten stemmen, die niet in de gemeente Montferland woont, maar wel een stempas heeft. U moet hiervoor een formulier invullen, dat u kunt aanvragen bij de afdeling burgerzaken. De schriftelijke aanvraag moet uiterlijk vrijdag 17 november 2023 door de gemeente zijn ontvangen. De andere kiezer ontvangt een volmachtbewijs en hoeft geen kopie van een identiteitsbewijs van u te laten zien.

Ik wil stemmen in een andere gemeente

Dan heeft u een kiezerspas nodig, waarvoor u een formulier moet invullen. Dit formulier kunt u aanvragen bij de gemeente. U kunt tot uiterlijk vrijdag 17 november 2023 schriftelijk en tot dinsdag 21 november 2023 12.00 uur aan de balie van het gemeentehuis een kiezerspas aanvragen. Bij de aanvraag stuurt u uw stempas mee en ontvangt daarna een kiezerspas. Met deze kiezerspas kunt u gaan stemmen in elk stemlokaal binnen Nederland.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Hou onze website in de gaten of bezoek ons gemeentehuis op Bergvredestraat 10, 6942 GK in Didam. 

Wij zijn open van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en op woensdag ook van 13.30 tot 16.00 uur. Telefonisch kunt u ons bereiken op (0316) 291 391. Ons e-mailadres is publiekszaken@montferland.info.