Bromfietsrijbewijs

U kunt vanaf 15,5 jaar theorie-examen doen voor het bromfietsrijbewijs. Vanaf 16 jaar mag u rijlessen volgen en praktijkexamen doen. U vraagt uw bromfietsrijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente. Na ongeveer een week kunt u uw bromfietsrijbewijs afhalen.

Hoe het werkt

Spoedaanvraag

Als u snel uw bromfietsrijbewijs nodig hebt, kunt u een spoedaanvraag doen. Dit kost wel extra geld.

Hebt u al een autorijbewijs of motorrijbewijs?

Als u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A) hebt, krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs.

Bromfietsrijbewijs kwijt of gestolen?

  • U hoeft geen aangifte te doen bij de politie;
  • U kunt direct een nieuw bromfietsrijbewijs aanvragen bij de gemeente. Bij deze aanvraag ondertekent u een 'Verklaring van vermissing';
  • Verliest u uw bromfietsrijbewijs in het buitenland? Doe dan aangifte bij de politie ter plaatse.

Wat u nodig hebt

  • Een pasfoto in kleur die voldoet aan de eisen voor pasfoto’s.
  • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag.
  • Bij het aanvragen van uw eerste bromfietsrijbewijs: een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.
  • Bij het verlengen van uw bromfietsrijbewijs: het bromfietsrijbewijs dat u al hebt. Als dit niet meer geldig is, neem dan ook een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart mee.

Bromfietsrijbewijs afhalen

U haalt uw bromfietsrijbewijs persoonlijk op bij de gemeente. Een afspraak maken is niet nodig. Neem wel uw oude bromfietsrijbewijs mee als u dit hebt.

Goed om te weten

U hebt een bromfietsrijbewijs nodig om te rijden met een scooter, brommer, snorfiets, brommobiel, quad, trike en speed-pedelec (fiets met elektrische trapondersteuning met een snelheid van maximaal 45 kilometer per uur).

Zware overtredingen op de bromfiets tellen ook mee voor het beginnersrijbewijs. Meer informatie hierover vindt u op de CBR-website. Als u om medische redenen bent afgekeurd voor rijbewijs A of B, blijft de categorie AM van het bromfietsrijbewijs wel geldig op uw rijbewijs.

Wat het kost

Rijbewijs € 40,65

Extra kosten spoedaanvraag € 34,10