Criminaliteit
Oplichters zijn van alle tijden en verzinnen steeds weer nieuwe manieren om mensen op te lichten. Hoewel ouderen in algemene zin niet vaker slachtoffer worden dan mensen in andere leeftijdsgroepen, is ieder slachtoffer er een te veel.
Uw buurt veilig houden
Er zijn drie dingen die u kunt doen om uw buurt veilig te houden.
Opletten
Let op een van deze signalen:
- Buren geven plotseling veel geld uit aan een dure auto, luxe vakanties of andere dure dingen.
- Er is verdachte activiteit in en rond het huis op vreemde tijdstippen (denk bijvoorbeeld aan de hele nacht licht aan, apparatuur, jerrycans of potgrond die naar binnen wordt gedragen, dezelfde mensen die om de 10 à 12 weken het pand bezoeken of een geblindeerde bestelbus voor de garagepoort).
- Rolluiken die altijd dicht zijn, afgeplakte ramen of vocht op de ramen.
- Stroomuitval of spanningsdips door overbelasting van het netwerk.
- Let ook op een sterke, vreemde geur, voortdurend zoemen van installaties en extra ontluchtingspijpen in het dak.
- Ziet u regelmatig dezelfde mensen die niet in uw buurt wonen, met steeds weer anderen in de straat? Zeker als die mensen nerveus, gejaagd of op hun hoede zijn, kan dat duiden op drugshandel.
Opschrijven
Schrijf opvallende gegevens op zoals kentekens van auto’s en kenmerken van verdachte personen.
Bellen
Meld uw vermoedens bij de lokale politie via tel. (0900) 88 44. Blijf verder op de achtergrond, ga niet zelf de held uithangen. Als de politie behoefte heeft aan meer informatie, hoort u dat vanzelf. Wilt u anoniem blijven? Dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem: via tel. (0800) 7000.
Meer weten?
Meer tips om problemen in uw buurt of pand te voorkomen, vindt u op de website van Wat Staat Er Op Het Spel. Daar vindt u ook een voorbeeld huurcontract en video’s met echte verhalen uit de praktijk.
Meer tips vindt u op onze pagina 'Tips voorkomen criminaliteit'.
Drugs in uw buurt herkennen
Maak drugs in uw buurt kansloos. Drugshandel, wietteelt of de productie van andere drugs raakt u als buurtbewoner altijd. Overlast door stank, lekkage en vervuiling bijvoorbeeld. Uw buurt verloedert. En dat geeft een gevoel van onveiligheid, voor uzelf of uw kinderen.
Maak drugs in uw buurt kansloos!
Een huis in een buurt met drugscriminaliteit is moeilijk te verkopen en wordt minder waard. Als u naast een drugslab of wietplantage woont, is er serieus brand-, explosie- of verstikkingsgevaar. Chemisch afval van drugslabs wordt vaak gedumpt in de natuur en kan vervuiling maar ook brandwonden veroorzaken als u ermee in aanraking komt. Zet uw buurt dus niet op het spel door drugs in uw omgeving toe te staan. Meld het gewoon. Beter voor uw buurt. Beter voor uzelf.
Het kan ook in uw buurt gebeuren
Drugspanden, wietzolders en druglabs zijn overal. Op het platteland en in de stad. In keurige wijken en in minder goede wijken. Afgelegen of dicht bewoond. De politie doet er alles aan om drugshandel en -productie tegen te gaan. Omdat de ellende die erdoor ontstaat in de omgeving, enorm is. Daar hebben ze uw hulp hard bij nodig!
Niet alleen daders lopen gevaar, u ook
In een buurt waar drugs wordt gedeald of hennep wordt geteeld, lopen niet alleen de daders gevaar. Een paar voorbeelden waarmee u ook als onschuldige buurtbewoner te maken kunt krijgen:
- criminelen en drugsverslaafden zorgen voor overlast, spanning en een onveilige sfeer;
- waardevermindering van uw huis door leegstand en verloederen van de buurt;
- stankoverlast, lekkages en schimmel;
- stroomstoringen en brand-, explosie- en verstikkingsgevaar door ondeskundige montage, kortsluiting of overbelasting;
- brandwonden, vergiftiging of ernstige milieuvervuiling door het dumpen van chemisch afval.
Meer informatie vindt u op de pagina 'Tips voorkomen criminaliteit'.
Iedereen kan slachtoffer worden van oplichting, dus ook ouderen. Daarom geven we graag concrete tips om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Bent u toch slachtoffer geworden, doe dan altijd aangifte!
Vormen van criminaliteit
Er zijn verschillende vormen van (digitale) criminaliteit: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (bijvoorbeeld via WhatsApp), phishing en helpdeskfraude. Hieronder concrete tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt.