Home > Direct regelen > Nieuws > Let op: Lood in bodem

Let op: Lood in bodem (30-06-2017)

RSS
Dit item is in het archief geplaatst op 30-09-2017.
Logo gemeente Montferland

Op verschillende plaatsen in de provincie Gelderland zit lood in de bodem. Lood in de bodem kan een risico voor de gezondheid zijn. Vooral jonge kinderen zijn gevoelig voor lood. In dit nieuwsbericht vindt u tips om risico’s te voorkomen.

Activiteiten van mensen in het verleden hebben geleid tot bodemverontreinigingen. Veel bodemverontreinigingen in Nederland zijn opgeruimd. Toch komt lood nog voor in de bodem. Dit geldt vooral voor vooroorlogse wijken en dorpskernen. Ook in de bodem van voormalige industriegebieden kan lood zitten. De mens gebruikt lood al heel lang. Bijvoorbeeld als antiklopmiddel in benzine, als kleurstof in verf en in de bouw. Door dit gebruik is de bodem in Nederland op veel plekken verontreinigd met lood.

De blootstelling aan lood is de laatste jaren sterk verminderd. Dit komt bijvoorbeeld door het verbod op het gebruik van lood in benzine en het vervangen van loden drinkwaterleidingen. Maar mensen kunnen nog wel lood binnen krijgen doordat zij contact hebben met bodem waar lood in zit.

Lood is alleen een risico voor de gezondheid zijn als je het binnenkrijgt. Lood kan een nadelig effect hebben op de ontwikkeling van het leervermogen. Daarom is het belangrijk dat met name kinderen tot en met ongeveer 6 jaar zo min mogelijk lood binnenkrijgen. Kinderen steken vingers en voorwerpen in hun mond. Als ze dit doen bij het spelen op een bodem met lood krijgen ze lood binnen. Ook als iemand groenten uit eigen tuin eet, kan dat er toe leiden dat men lood binnenkrijgt. Dit komt vooral door de bodem die aan de gewassen blijft hangen. Met een paar simpele maatregelen kunt u zorgen dat uw kinderen weinig lood binnenkrijgen.


Ook drinkwater kan een belangrijke bron zijn als er in uw 'oudere' huis nog loden drinkwaterleidingen aanwezig zijn. Voor verdere informatie hierover verwijzen we naar de website van de GGD.


Wat kunt u doen?

  • Laat  kinderen niet op onbedekte verontreinigde bodem ('kale bodem') spelen. Dit kan door de bodem te bedekken. U kunt de bodem bedekken met gras, struiken of vaste planten. Een kunstgrasmat of bestrating, bij voorkeur waterdoorlatend, zorgen ook voor een goede bedekking.
  • Kies voor een zandbak met schoon zand.
  • Laat uw kinderen hun handen wassen na het buitenspelen.
  • Was de aarde van zelfgekweekte groenten en fruit zorgvuldig af.
  • Of kweek groenten in bakken met schone bodem (potbodem of tuinaarde).
  • Heeft u een grote (> 200 m2) moestuin? Vraag dan informatie op over de kwaliteit van de bodem en/of laat deze onderzoeken.

Waar vind ik meer informatie?

Op de website van Bodemloket kunt u meestal zien of er bij u bodemonderzoek is gedaan. Indien dit niet digitaal ontsloten is kunt u altijd bellen met uw gemeente.

Mocht er over uw bodem geen informatie zijn, dan kunt u besluiten zelf onderzoek te laten doen door een adviesbureau. Een adviesbureau kan u ook adviseren over wat er moet gebeuren, als er sprake is van een verontreiniging.

Wilt u meer weten over kwaliteit van uw bodem? Neem dan contact op met de gemeente.

Meer informatie

Wilt u meer weten over lood en gezondheid? U kunt hiervoor terecht bij GGD Noord- en Oost Gelderland, via tel. (088) 433 3000.

Contactgegevens

Bezoekadres

Bergvredestraat 10
6942 GK Didam
(0316) 291 391

Postadres

Postbus 47
6940 BA Didam

Alle contactgegevens en openingstijden

Contact ons