Home > Direct regelen > Nieuws > Project 'Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek'

Project 'Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek' (12-02-2019)

RSS
Dit item is in het archief geplaatst op 12-03-2019.

De Achterhoek verbindt. In 2019 en 2020 vindt het project ‘Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek’ plaats. Alle elf Achterhoekse gemeenten hebben de handen in één geslagen om samen het erfgoed van de wederopbouw in deze regio onder de aandacht te brengen. Zowel regionaal als lokaal vinden er volop activiteiten rond dit thema plaats.

Een nieuwe tijd na de oorlog

De wederopbouwperiode van Nederland (1940-1965) is van grote invloed geweest op onze omgeving zoals we die nu kennen. Na de bevrijding brak er een nieuwe spannende tijd aan waarin er veel gebeurde. Deze periode kende allerlei uitdagingen en vernieuwingen. Zo waren er veel verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog en was er tekort aan materiaal en woningen. Aan de andere kant was er ook sprake van een enorme technologische vooruitgang, zoals de opkomst van de auto en de televisie. 

De wederopbouw; kansen en innovatie

Het was een tijd van schaarste maar ook een tijd van economische groei, welvaart, optimisme en vernieuwing. Op grote schaal werden nieuwe wijken, kerken, wijkcentra, industrie en scholen gebouwd. Het landschap veranderde op veel plaatsen door grootschalige ruilverkaveling. Hoewel de architectuur, stedenbouw en kunst uit de wederopbouwperiode vaak het etiket saai, lelijk, braaf en gezapig krijgt opgeplakt is het dit allerminst. Deze tijd bevat veel bijzondere verhalen en daarnaast ook kwaliteit. Het is de moeite waard om dit te laten zien. Vooral omdat de wederopbouwperiode veel parallellen bevat met de uitdagingen waar wij tegenwoordig mee te maken hebben.

Samen de schouders eronder en ‘anpakken’ past zowel bij de Achterhoek als bij de Wederopbouwperiode. Hiervan zullen we dus veel terugzien in het project 'Een nieuwe tijd!'.

Samenwerken en leren; kijken naar de toekomst

Om te laten zien hoe bijzonder deze periode eigenlijk is en was, vindt in 2019 en 2020 het project ‘Een nieuwe Tijd! Wederopbouw in de Achterhoek’ plaats. Een project waarin de verhalen en de bijzondere tijdsgeest van deze periode centraal staan, maar waar we ook een brug slaan naar de opgaven van nu. Veel gebouwen uit de wederopbouwperiode zijn bijvoorbeeld niet energiezuinig en staan aan de vooravond van een grootschalige modernisering en verduurzaming. De cultuurhistorische kwaliteiten van de wederopbouw worden ingezet en als inspiratie gebruikt voor toekomstige ontwikkelingen. Alle Achterhoekse gemeenten werken samen in een regionaal programma, maar er is ook ruimte voor uiteenlopende lokale initiatieven.

Mee doen of kennis delen?

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het programma van het project. Heeft u informatie of een bijzonder verhaal uit deze periode? Of wilt u als vereniging of stichting graag deelnemen met een activiteit aan het thema? Dat horen wij graag! Dan kunt u contact opnemen met Joanne te Winkel van Gelders Genootschap door een e-mail te sturen naar: j.tewinkel@geldersgenootschap.nl.

Contactgegevens

Bezoekadres

Bergvredestraat 10
6942 GK Didam
(0316) 291 391

Postadres

Postbus 47
6940 BA Didam

Alle contactgegevens en openingstijden

Contact ons