Home > Direct regelen > Nieuws > Spoorverbetering Didam-Zevenaar

Spoorverbetering Didam-Zevenaar (18-12-2018)

RSS
Dit item is in het archief geplaatst op 07-01-2019.

Aannemer Strukton gaat het spoor tussen Didam en Zevenaar over een lente van 4,5 km verdubbelen. Een flinke klus die eind 2019 gereed zal zijn en wordt gefinancierd door de provincie Gelderland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dankzij de spoorverdubbeling kunnen treinen elkaar straks ongehinderd passeren en is er door verhoging van de rijsnelheid meer tijd om treinen te laten keren in Arnhem waardoor tijdwinst ontstaat voor de reiziger. Dit alles zorgt voor een betrouwbare en snellere dienstregeling voor de 21.000 reizigers die dagelijks van dit spoor gebruikmaken.

Om de start te symboliseren plaatsten vertegenwoordigers van ProRail, de provincie Gelderland, de gemeente Zevenaar, Montferland en Strukton Rail gezamenlijk een tweede kruis op een Andreaskruis (dit is een verkeersbord om overwegen te markeren) tijdens de feestelijke starthandeling in de Plok. Een dubbel kruis geeft aan dat je (straks) een spoorwegovergang nadert met twee of meer sporen.

"Het is natuurlijk heel goed dat de verbinding naar Arnhem nu nog beter wordt", vindt Peter de Baat, burgemeester van Montferland. "We gaan van iets boven de twintig minuten naar iets onder de twintig minuten aan reistijd. Dorothé Wennekendonk, regiodirecteur van ProRail, deelt het enthousiasme: "Voor de reizigers is het vooral van belang dat de treinen niet meer op elkaar hoeven te wachten en dat er dus een betere betrouwbaarheid van het netwerk komt." Tijdens de werkzaamheden die eind 2020 gereed moeten zijn, is er twee keer een periode dat het treinverkeer op het traject stil komt te liggen. "Er is wel wat overlast", aldus Wennekendonk over de afsluitingen in het voorjaar en in de zomer. "Dat is nodig om alles tijdig op te kunnen leveren."

De Baat hoopt dat het dubbele spoor wordt doorgetrokken naar station Doetinchem de Huet. "Wij denken ook dat het heel belangrijk is dat dat opgepakt wordt door iedereen die daarbij betrokken is", aldus De Baat. "Dat hoort ook bij de schakelfunctie van Montferland. We doen het niet alleen voor onszelf maar ook voor onze omgeving." Gelderland ziet de spoorverdubbeling ook wel zitten, maar onderzoekt eerst de mogelijkheden. "We zijn nu een verkenning aan het uitvoeren", aldus gedeputeerde Conny Bieze. "De provincie heeft gezegd: 'Wij willen dat gaan doen'. Daar is ook al geld voor gereserveerd, maar na die verkenning kunnen we pas gaan zeggen welke stappen we daarvoor kunnen gaan zetten."

Contactgegevens

Bezoekadres

Bergvredestraat 10
6942 GK Didam
(0316) 291 391
WhatsApp: (06) 22 46 30 17

Postadres

Postbus 47
6940 BA Didam

Alle contactgegevens en openingstijden

Contact ons