Home > Direct regelen > Nieuws > Startsein aan spoorverbetering Zevenaar-Didam

Startsein aan spoorverbetering Zevenaar-Didam (02-11-2017)

RSS
Dit item is in het archief geplaatst op 02-12-2017.

Provincie, ProRail en gemeenten Zevenaar en Montferland geven startsein aan spoorverbetering Zevenaar-Didam

In het gemeentehuis van Zevenaar zetten gedeputeerde Conny Bieze, Jeroen Staatsen (burgemeester Zevenaar), Peter de Baat (burgemeester Montferland) en Jan Mulder (regiodirecteur Noord-Oost ProRail) hun handtekening onder de projectovereenkomsten voor de spoorverbetering Zevenaar-Didam. Daarmee start ProRail de aanbesteding voor aannemers die in 2018 de werkzaamheden uitvoeren. Het nieuwe spoor wordt in 2019 in gebruik genomen. Voor de 18.000 dagelijkse reizigers op de spoorlijn Arnhem-Doetinchem-Winterswijk zijn de spoorverbeteringen belangrijk; een kortere reistijd, meer tijd om over te stappen en minder vertragingen.

De Liemers en de Achterhoek beter bereikbaar

De treindienst Arnhem-Winterswijk vormt de ruggengraat van het openbaar vervoer voor de regio’s. Reizigers hebben straks een kortere reistijd, meer tijd om over te stappen in Arnhem en er is minder kans op vertragingen. Dat is economisch belangrijk, het maakt het wonen en werken in de Achterhoek en de Liemers nog aantrekkelijker. ‘Daarom werken we samen met ProRail, de gemeenten en de vervoerders langs het spoor aan deze spoorlijn’, aldus gedeputeerde Conny Bieze.   

Sneller en betrouwbaarder

De reistijd wordt voor beide richtingen met twee minuten verkort. Met een ruimere overstaptijd halen reizigers de aansluiting met een intercity in Arnhem naar de Randstad of andere bestemmingen gemakkelijker. De treindienst wordt betrouwbaarder. Door vanaf station Zevenaar tot aan station Didam het spoor te verdubbelen van een naar twee sporen, kunnen (inter)nationale reizigers- en goederentreinen elkaar voortaan passeren en de trein krijgt in Arnhem meer tijd om te keren. Dit betekent meer ruimte in de dienstregeling en minder vertragingen. Op dit moment scoort de dienstregeling goed op punctualiteit. Door de spoorverdubbeling en de snelheidsverhoging op dit traject wordt dit nog beter.

Extra maatregelen

De spoorwegovergang aan de Babberichseweg in Zevenaar wordt gesloten vanuit veiligheidsoverwegingen. Met de realisatie van een fiets- en voetgangerstunnel wordt de straat autoluw en voor een deel ingericht als een zogenoemde fietsstraat. Gemotoriseerd verkeer kan via de bestaande wegen van en naar Zevenaar-Oost rijden. ProRail verwacht tot 2020 bezig te zijn met de afbouw van de aangepaste spoorinfrastructuur zoals de nieuwe fiets- en voetgangersonderdoorgang bij de Babberichseweg in Zevenaar.

Kosten

De aanleg van de spoorverbeteringen kost €40 mln. De kosten (€16 mln.) worden betaald door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en provincie Gelderland (€24 mln.). Hiervoor worden aangelegd de spoorverdubbeling (ongeveer vier kilometer tussen station Zevenaar en Didam), de snelheidsverhoging, de fiets- en voetgangerstunnel Babberichseweg, de aanpassingen ‘onderliggende wegen’ (uitrit Hengelder, aansluitingen op overweg e.d.) en een bijdrage aan het nieuwe viaduct Hengelder / A12.

Contactgegevens

Bezoekadres

Bergvredestraat 10
6942 GK Didam
(0316) 291 391
WhatsApp: (06) 22 46 30 17

Postadres

Postbus 47
6940 BA Didam

Alle contactgegevens en openingstijden

Contact ons