Duurzaam ondernemen

Ook voor bedrijven zijn er kansen om te verduurzamen. Deze kansen zijn vaak financieel aantrekkelijk. Denk hierbij aan het besparen van energie, het efficiënter inrichten van processen en de bedrijfsdaken van zonnepanelen voorzien.

Zonnige Bedrijven

In 2018 zijn we, samen met de Achterhoekse Groene Energiemaatschappij (AGEM) en 4 andere Achterhoekse gemeenten, gestart met het programma 'Zonnige Bedrijven in de Achterhoek'. Een programma waarbij bedrijven met daken groter dan 500m2 gratis worden geïnformeerd en geënthousiasmeerd over de mogelijkheden om zonnepanelen op hun bedrijfsdak te plaatsen. In Montferland heeft het project Zonnige Bedrijven t/m 2019 tot maar liefst 60 aanmeldingen geleid. Hierdoor is de gemeente Montferland koploper in de regio met duurzame grootschalige opwek.

Gezien het succes van het project is er een vervolgtraject gestart. Als bedrijf met een dakoppervlakte groter dan 500m2 kunt u een gratis quickscan ontvangen. U kunt zich hiervoor aanmelden via de website van AGEM.

Regie op Energie

De gemeente werkt daarnaast samen met Groene Allianties de Liemers om bedrijven en organisaties te helpen met het besparen van energie. Daarvoor is er het programma 'Regie op Energie' gestart. Daarmee kan een bedrijf bijvoorbeeld worden geholpen om te voldoen aan de wettelijke energiebesparingsplicht vanuit de Wet Milieubeheer.

T/m 2019 deden er in de regio al 65 instellingen mee met 'Regie op Energie', waarvan 4 inrichtingen met 9 objecten in Montferland. Meer informatie over dit programma vindt u op de website van Groene Allianties de Liemers.