Extra opvang Oekraïense vluchtelingen in Montferland

Er is een landelijke opgave voor het beschikbaar hebben van 97.000 plekken voor opvang van Oekraïense vluchtelingen. Op basis van de verdeling over de veiligheidsregio’s moeten er in Montferland minimaal 81 extra plekken beschikbaar komen. 

Naast de geplande opvang in Nieuw-Dijk (30) heeft de gemeente Montferland twee nieuwe locaties gevonden. Daarmee kunnen we op dit moment aan onze opdracht voldoen. Het gaat om een bedrijfspand aan de Parallelweg in Didam en bedrijfsunits aan de Grensstraat in ’s-Heerenberg.

Sinds 2022 vangen wij in Montferland op verschillende plekken Oekraïense vluchtelingen op. We werken aan een goede verdeling van vluchtelingen over de Montferlandse kernen. Dat doen we zoveel mogelijk in lege bedrijfspanden. Op die manier blijven er meer woningen beschikbaar voor andere inwoners. 

Didam: bedrijfspand Parallelweg 5

Het college is van plan om in het bedrijfspand aan de Parallelweg 5 in Didam elf Oekraïense vluchtelingen op te vangen. We verwachten dat we de vluchtelingen kunnen opvangen vanaf eind mei, na een verbouwing. 

’s-Heerenberg: bedrijfsunits Grensstraat 2c

In ’s-Heerenberg gaat het om tien bedrijfsunits aan de Grensstraat 2c. Het voornemen is om hier veertig Oekraïense vluchtelingen op te vangen. We verwachten dat we hen kunnen opvangen vanaf half mei, eveneens na een verbouwing.

Inmiddels zijn omwonenden en bedrijven schriftelijk geïnformeerd over de plannen.