Fietsmaatjes Montferland breidt verder uit

Het initiatief Fietsmaatjes Montferland is een groot succes. Een jaar na de start van Fietsmaatjes Montferland zijn er inmiddels bijna vijftig fietsmaatjes. Een vrijwilliger neemt daarbij een inwoner mee voor wie fietsen geen vanzelfsprekendheid meer is. Zij maken samen fietstochten op een duofiets met elektrische trapondersteuning in de prachtige Montferlandse omgeving.

Fietsmaatjes groeit als kool. Vanwege de grote interesse om samen te fietsen is er eind vorig jaar een tweede duofiets aangeschaft. Na de succesvolle start in de omgeving ’s-Heerenberg, Stokkum en Lengel heeft de stichting nu het voornemen om verder uit te gaan breiden naar andere kernen in Montferland. Om deze plannen vorm te geven is de stichting op zoek naar de hulp van vrijwilligers en lokale bedrijven.

Nieuwe plekken ontdekken

Louis Kupers – voorzitter van de Stichting Fietsmaatjes Montferland – vertelt vol enthousiasme: ‘Fietsmaatjes wil iedereen het plezier van fietsen (weer) laten ervaren. Het is bewegen met een glimlach, zowel voor de deelnemer als voor de vrijwilliger. In het logo van fietsmaatjes zit niet voor niets een smiley. Door de fietstochten maken we de wereld van onze deelnemers echt weer groter. Deelnemers komen op plekken waar ze anders niet meer komen. Samen genieten we van de wind door de haren, leuke gesprekken en halen we herinneringen op aan vroeger’.

Hij ontdekt door Fietsmaatjes zelf ook nog regelmatig nieuwe plekken: ‘Ik dacht dat ik mijn eigen omgeving wel goed kende, maar niets is minder waar. Mijn fietsmaatje weet mij regelmatig te verrassen met plekken waar ik nog nooit ben geweest.’

De voorzitter kijkt tevreden terug op wat er in korte periode bereikt is: ‘Wanneer ik terugkijk naar afgelopen jaar, dan maakt mij dat enorm trots. Met een enthousiaste groep vrijwilligers hebben we samen de schouders er onder gezet om Montferland kennis te laten maken met Fietsmaatjes. De positieve reacties en waardering van deelnemers geven ons heel veel energie!’.

Opvallende verschijning

Het succes van Fietsmaatjes Montferland is niet onopgemerkt gebleven. Kupers: ‘Onze blauwe duofietsen zijn op de weg een opvallende verschijning. Tijdens de fietstochten krijgen we veel leuke reacties van voorbijgangers. Dat zorgt bij iedereen weer voor de welbekende glimlach.’

Om Fietsmaatjes nog bekender te maken is er dankzij een financiële bijdrage van het lokale beweeg- en sportakkoord ‘Heel Montferland Beweegt’ een promotievideo gemaakt. Vrijwilligerscoördinator Ans Willemsen geeft in de video uitleg over Fietsmaatjes Montferland. Ook Louis Kupers zelf heeft een rol in de video. Met Wilma Messing maakt hij een fietstocht door de kasteeltuin van Huis Bergh en de omgeving van Stokkum. De video is hieronder te zien.

Beeldmeester Films 'Fietsmaatjes Montferland'

Fietsen met een glimlach

Stichting Fietsmaatjes Montferland heeft op lange termijn de ambitie om een netwerk met duofietsen in heel Montferland op te gaan zetten. Na het succes in ’s-Heerenberg en omgeving is er inmiddels ook een werkgroep actief in de omgeving Zeddam en Braamt.

Voordat een nieuwe locatie daadwerkelijk van start gaat moet er het nodige in de voorbereiding gebeuren. Naast het werven van financiën voor de aanschaf van een duofiets dient er bijvoorbeeld ook een geschikte en toegankelijke stalling te zijn. Daarnaast is de rol van lokale vrijwilligerscoördinator erg belangrijk. Deze coördinator zorgt voor een goede match tussen vrijwilliger en deelnemer van Fietsmaatjes.

Vrijwilligers gezocht voor Didam

Kupers licht de uitbreidingsplannen verder toe: ‘Ook in Didam willen we heel graag van start gaan met een werkgroep. Daarvoor zijn we nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Je hoeft het wiel absoluut niet opnieuw uit te vinden. Als Fietsmaatjes Montferland ondersteunen we de opstart van nieuwe locaties’. Voor de werkgroep in Didam is de stichting op zoek naar ongeveer vier vrijwilligers. Daarbij is het wenselijk als één van de vrijwilligers een technische achtergrond heeft. De gemiddelde tijdsbesteding is ongeveer drie á vier uur per week.

Fietsmaatjes ook ondersteunen?

Fietsmaatjes Montferland bestaat niet zonder de inzet en van vrijwilligers en steun van bedrijven. De stichting is voortdurend op zoek naar nieuwe vrijwilligers en extra financiën om zo nog meer inwoners het plezier van fietsen te laten ervaren. Als je interesse hebt om ook een bijdrage te leveren neem dan contact op met het secretariaat van Fietsmaatjes Montferland: info@fietsmaatjesmontferland.nl.

Fietsmaatjes Montferland breidt verder uit