Fraude met uitkeringen

Wanneer u de gemeente niet volledig of verkeerd informeert bij het aanvragen en/of ontvangen van een uitkering, pleegt u fraude. Niet alleen verkeerde informatie opgeven valt onder frauderen. Ook als u wijzigingen niet, onjuist of te laat doorgeeft, dan is dit fraude.

Op fraude staan hoge boetes. Voorkom dit: informeer de gemeente altijd volledig en juist.

Heeft u een vermoeden van fraude met uitkeringen? Dan kunt u daarvan melding doen door een e-mail te sturen naar bijstand@montferland.info. U kunt ook bellen naar (0316) 291 391 (optie 1). Hoe meer informatie u over uw fraudevermoeden verstrekt, des te beter kunnen wij de zaak onderzoeken.

Wat kan de gemeente doen bij fraude?

Als de gemeente fraude ontdekt, wordt de uitkering direct stopgezet. De fraudeur moet het geld dat teveel is uitgekeerd terugbetalen. Daarnaast kunt u een boete krijgen. Als de fraude over meerdere jaren heeft plaatsgevonden dan dient ook de hierover afgedragen loonheffing te worden terugbetaald.

Bij grote fraudebedragen doet de gemeente aangifte van een misdrijf. Er volgt dan een strafrechtelijk onderzoek.

Bestrijding van fraude

Bij de gemeente werken meerdere mensen die onderzoek doen naar fraude. Bij vermoedens van fraude gaan deze medewerkers de zaak diepgaand onderzoeken. De gemeente heeft hierbij de bevoegdheid om uitgebreid gegevens op te vragen en ook bij derden navraag te doen.