Geboorteaangifte

Algemeen

Om de geboorte van uw kind officieel bekend te maken, doet u binnen 3 dagen aangifte van de geboorte. U doet dit in de gemeente waar uw kind is geboren. Dit is wettelijk verplicht.

Hoe het werkt

 • Doe aangifte bij de gemeente waar uw kind is geboren. Doe dit binnen 3 dagen;
 • Op zaterdag, zondag of een nationale feestdag kunt u geen aangifte doen. In dat geval krijgt u een extra werkdag de tijd;
 • Doet u later aangifte? Dan meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit aan het Openbaar Ministerie. U kunt dan een boete krijgen.

Geboren op

Laatste dag van aangifte

maandag

donderdag

dinsdag

vrijdag

woensdag

maandag

donderdag

maandag

vrijdag

dinsdag

zaterdag

dinsdag

zondag

woensdag

Wat u nodig hebt

 • Geldig identiteitsbewijs van de persoon die aangifte doet;
 • Geldig identiteitsbewijs van de moeder;
 • Verklaring van de arts of de verloskundige;
 • Trouwboekje (niet verplicht);
 • Erkenningsakte ongeboren kind (als u zo'n akte hebt);
 • Akte van naamskeuze (als u zo'n akte hebt).

Kind geboren in lesbische relatie

De moeder en duomoeder die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben nemen het volgende document mee bij de aangifte:

Goed om te weten

De moeder, vader of duomoeder doet aangifte van de geboorte. Als zij dit niet kunnen doen, kan een van de volgende personen dit voor ze doen:

 • Iedere persoon die aanwezig was bij de geboorte.
 • Bij een thuisbevalling: een medebewoner van het huis.
 • Bij een bevalling in het ziekenhuis: het hoofd van het ziekenhuis of een door het hoofd gemachtigde medewerker.

Als ook dit niet mogelijk is, wordt de aangifte gedaan door of namens de burgemeester van de gemeente waar uw kind is geboren.

Geboorteakte

De gemeente maakt na de aangifte een geboorteakte op. In de geboorteakte staan de voornaam of voornamen en de achternaam van uw kind. Ook de namen van de ouders, de geboortedatum, -tijd en -plaats staan hierin.

Tips

Keuze achternaam

Als ouders mag u kiezen welke achternaam uw eerste kind krijgt: die van u of van uw partner. Vanaf 1 januari 2024 kan dit ook een gecombineerde achternaam zijn. U kiest vóór de geboorte of bij de aangifte van geboorte. Dit moet u beiden persoonlijk doen in het gemeentehuis. Daarvoor maakt u online een afspraak.

Andere nationaliteit

Als uw kind niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunt u misschien niet zelf bepalen welke achternaam uw kind krijgt. Dit hangt af van het land waarvan uw kind de nationaliteit heeft.

Geboorteaangifte overleden kind

Heeft uw kind korte tijd geleefd na de bevalling, maar is hij of zij voor de geboorteaangifte overleden? Dan wordt eerst een geboorteakte opgemaakt in de gemeente waar uw kind is geboren. Daarna wordt een overlijdensakte opgemaakt in de gemeente waar uw kind is overleden.

Levenloos geboren kind

Als uw kind levenloos wordt geboren, kunt u bij de gemeente een 'akte van geboorte (levenloos)' laten opmaken. Dit is een officieel bewijs dat uw kind is geboren. Hoe lang de zwangerschap heeft geduurd, is hierbij niet belangrijk. Deze akte is inhoudelijk hetzelfde als een gewone geboorteakte en wordt opgenomen in het overlijdensregister.

Als dit uw eerste kind is, mag u de achternaam zelf kiezen. Dit kan de achternaam van de vader of van de moeder zijn. Bij volgende kinderen hoeft u niet dezelfde achternaam te gebruiken. U kunt uw kindje ook laten registreren in de BRP. Zo ziet u de naam van uw kindje terug in uw persoonlijke gegevens als u inlogt op de website van Mijn Overheid.