Gehandicaptenparkeerkaart (GPK)

Algemeen

Mensen met een beperking die heel slecht kunnen lopen of rolstoelgebonden zijn, kunnen een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen.

Hoe het werkt

Welke soorten gehandicaptenparkeerkaarten zijn er?

Er zijn drie soorten gehandicaptenparkeerkaarten:

  • De bestuurderskaart (B), voor als u zelf autorijdt;
  • De passagierskaart (P), voor als u met iemand meerijdt;
  • De instellingskaart (I), voor mensen die in een instelling wonen. Deze kaart kan door de instelling worden aangevraagd.

Als u zelf autorijdt én ook als passagier meerijdt met anderen, kunt u een gecombineerde kaart aanvragen. Een P-kaart kunt u ook aanvragen voor uw gehandicapte kind.

Welke voorwaarden gelden er?

Om een gehandicaptenparkeerkaart te krijgen moet u voldoen aan deze voorwaarden:

  • U kunt niet meer dan 100 meter aan één stuk lopen (met wandelstok, rollator of andere loophulpmiddelen) en u bent bestuurder (voor een B-kaart);
  • U kunt niet meer dan 100 meter aan één stuk lopen en u bent voor uw vervoer afhankelijk van een bestuurder. En u kunt niet afgezet worden en even wachten tot de bestuurder de auto geparkeerd heeft (voor een P-kaart).

De gemeente regelt dat een keuringsarts uw medische situatie onderzoekt. U krijgt een oproep. Bij verlenging van de parkeerkaart is geen medisch onderzoek nodig als de gemeente weet dat uw situatie onveranderd is.

Hoe werkt een gehandicaptenparkeerkaart?

U moet de gehandicaptenparkeerkaart altijd zelf gebruiken: hij staat op úw naam met úw pasfoto en úw handtekening. De kaart hoort dus niet bij uw auto. U kunt de kaart in elke auto gebruiken.

Wat het kost

Wat kost een gehandicaptenparkeerkaart?

Voor het aanvragen van de kaart brengt de gemeente kosten in rekening.

  • € 117,50 voor een medisch advies;
  • € 180,15 voor een gehandicaptenparkeerkaart met medisch advies;
  • € 62,65 voor een gehandicaptenparkeerkaart zonder medisch advies.

Wanneer uit de medische keuring blijkt dat u niet in aanmerking komt voor een gehandicaptenparkeerkaart, betaalt u alleen de kosten voor het medisch advies. De kosten van de kaart krijgt u van ons terug.

Goed om te weten

Hoe lang is de gehandicaptenparkeerkaart geldig?

De kaart is maximaal 5 jaar geldig.

De kaart is in alle landen van de EU geldig. Maar de parkeerregels verschillen per land. Via de website van de ANWB kunt u de parkeerregels in de taal van elk Europees land printen. Leg de tekst naast uw gehandicaptenparkeerkaart in de auto, dat is duidelijk voor de parkeerwacht.

Hoe kan ik een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen?

Via bovenstaande knop 'Vragenlijst invullen aanvragen GPK' komt u in de vragenlijst voor de aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart terecht. Door het invullen van deze vragenlijst kunt u beoordelen of u mogelijk in aanmerking komt voor een gehandicaptenparkeerkaart.

Via bovenstaande knop ‘GPK afhalen’ kunt u een afspraak plannen om uw GPK op te halen.