Gehandicaptenparkeerkaart (GPK)

Algemeen

Mensen met een beperking die heel slecht kunnen lopen of rolstoelgebonden zijn, kunnen een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen.

Hoe het werkt

Om de kaart te krijgen moet u voldoen aan deze voorwaarden:

  • U kunt niet meer dan 100 meter aan één stuk lopen (met wandelstok, rollator of andere loophulpmiddelen) en u bent bestuurder;
  • U kunt niet meer dan 100 meter aan één stuk lopen en u bent voor uw vervoer afhankelijk van een bestuurder (bij een P-kaart).

De gemeente regelt dat een keuringsarts uw medische situatie onderzoekt. U krijgt een oproep. Bij verlenging van de parkeerkaart is geen medisch onderzoek nodig als de gemeente weet dat uw situatie onveranderd is.

De kaart is persoonlijk

U moet de B- of P-kaart altijd zelf gebruiken, hij staat op úw naam met úw pasfoto en úw handtekening. De kaart hoort dus niet bij uw auto. U kunt de kaart in elke auto gebruiken.

Via bovenstaande knop 'Invullen' komt u in de vragenlijst voor de aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart terecht. Door het invullen van deze vragenlijst kunt u beoordelen of u mogelijk in aanmerking komt voor een gehandicaptenparkeerkaart.

Wat het kost

Voor het aanvragen van de kaart brengt de gemeente kosten in rekening. Bij het Sociaal Team Montferland kunt u hierover meer informatie krijgen.

In 2023 bedragen de kosten:

  • € 60,30 voor een gehandicaptenparkeerkaart zonder medisch advies
  • € 173,40 voor een gehandicaptenparkeerkaart met medisch advies
  • € 113,10 voor een medisch advies

Goed om te weten

Er zijn drie soorten gehandicaptenparkeerkaarten:

  • De bestuurderskaart (B), voor als u zelf autorijdt;
  • De passagierskaart (P), voor als u met iemand meerijdt;
  • De instellingskaart (I), voor mensen die in een instelling wonen.

Een P-kaart kunt u ook aanvragen voor uw gehandicapte kind.

Geldigheid parkeerkaart

De kaart is maximaal 5 jaar geldig.

De kaart is in alle landen van de EU geldig. Maar de parkeerregels verschillen per land. Via de website van de ANWB kunt u de parkeerregels in de taal van elk Europees land printen. Leg de tekst naast uw gehandicaptenparkeerkaart in de auto, dat is duidelijk voor de parkeerwacht.