Gratis cursus: sport en bewegen voor ouderen

Ben je (als club) geïnteresseerd om door (nieuw) beweeg- en sportaanbod meer ouderen in beweging te brengen? Neem dan gratis deel aan de opstartcursus OldStars Sport. Op zaterdag 12 juni komt deze cursus naar Montferland toe. Het Nationaal Ouderenfonds, welzijninstelling Welcom en de gemeente Montferland organiseren deze cursus dan van 09.00 (inloop) tot 15.30 uur op Sportpark de Korenakker in Loil.

Ik wil me aanmelden voor deze cursus

Deze cursus van het Nationaal Ouderenfonds is een laagdrempelige eerste kennismaking om ouderen op een verantwoorde en plezierige manier (via OldStars Sport) in beweging te brengen. De opstartcursus is vooral van praktische aard. Je leert welke beweegvormen en spelvormen voor ouderen geschikt zijn. Ouderen gaan - ieder op zijn of haar eigen niveau - door deze oefenvormen met nog meer plezier deelnemen aan beweeg- en sportactiviteiten.

De belangrijkste informatie zetten we hieronder voor je op een rijtje:

Wat? Opstartcursus OldStars Sport

Voor wie? Sportaanbieders, zorg- en welzijnsinstellingen en overige geïnteresseerden

Wanneer? zaterdag 12 juni van 09.00 (inloop) tot 15.30 uur

Waar? Sportpark de Korenakker (Wehlseweg 42, 6941 DM Didam)

De cursus is een fysieke bijeenkomst en houdt uiteraard rekening met de op dat moment geldende maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Inhoud cursus

Bij OldStars Sport bestaat verantwoord bewegen uit drie bouwstenen. De bouwstenen zijn spelvormen, het aanbieden van de juiste beweegvormen en de sociale setting. Deze bouwstenen leveren tezamen een bijdrage aan de gezondheidsvaardigheden van ouderen. Veel trainers en begeleiders hebben vragen over de opbouw van de training en de intensiteit van de verschillende aangeboden spelvormen. In deze opstartcursus is er volop de mogelijkheid om hier vragen over te stellen.

Verbinding met Athletic Skills Model

Als basis voor de aangepaste spelvormen van OldStars is gekozen voor het Athletic Skills Model (ASM). Vanuit de ASM visie zijn er gerichte spel- en beweegvormen ontwikkeld om fitter, gezonder en beter in beweging te zijn. Daarbij zijn sociale activatie, cognitieve uitdaging en plezier belangrijke pijlers. Beweegstrateeg en grondlegger van het ASM, René Wormhoudt, neemt op basis van dit model de deelnemers mee in aangepaste spelvormen voor ouderen.

Voorrang voor deelnemers uit Montferland

Om deel te nemen aan de opstartcursus heb je geen vooropleiding nodig. Er zijn ook geen kosten aan verbonden. Per beweeg- en sportaanbieder mogen er maximaal twee deelnemers deelnemen. Er is plaats voor maximaal 20 deelnemers. Tot en met zondag 30 mei  hebben deelnemers uit Montferland voorrang. Daarna is het ook mogelijk voor deelnemers uit andere (Achterhoekse) gemeenten om zich aan te melden.  Dus schrijf je snel in via de website van OldStars, want vol is ook echt vol!

Meer informatie

Voor meer informatie over de Opstartcursus OldStars Sport neem je contact op met Dennis Weijers via d.weijers@montferland.info en (0316) 291 327.

Heb je behoefte aan individueel advies over het organiseren van sportaanbod voor ouderen? Guido Groendijk, verenigingsondersteuner bij Welcom, ondersteunt individuele vragen graag met advies en hulp. Hij is te bereiken via g.groenendijk@welcommail.nl en (06) 23 23 71 00.

Over het Ouderenfonds en OldStars Sport

Het Nationaal Ouderenfonds is een landelijk goed doel. Samen met bedrijven en instanties, overheden, donateurs, ambassadeurs, vrijwilligers en medewerkers zetten zij zich in voor een samenleving waarin iedere oudere een leven leidt zoals hij of zij dat wenst.

Met OldStars Sport werkt het Ouderenfonds aan een ouderenvriendelijke sportomgeving bij sportaanbieders. Het belangrijkste uitgangspunt is de positieve bijdrage van sport en bewegen in groepsverband aan de levenskwaliteit van ouderen. De spelvarianten van Oldstars geven ouderen de mogelijkheid om op hun eigen niveau mee te blijven doen in groepsverband. Oldstars Sport stimuleert verantwoord beweging, ontmoeting en stimuleert ouderen om regie te houden over hun eigen leven.