Help, ik heb last van de eikenprocessierups!

In de komende maanden, van half mei tot half augustus kunt u de eikenprocessierups weer aantreffen. Deze rups heeft brandharen, welke jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen kunnen veroorzaken.

Hoe herken ik de eikenprocessierups?

Overdag zijn de nesten en de rups het beste te zien, op de stam of takken van een eikenboom. In deze nesten groeperen de rupsen zich overdag. ‘s Nachts gaan de rupsen in als een groep op zoek naar voedsel in de boom.

Wat moet ik doen als ik een nest vind?

Laat de nesten en rupsen altijd met rust. Ook als er geen rupsen in het nest zitten kunnen er brandharen aanwezig zijn. Zorg bij bezoek aan gebieden waar de eikenprocessierups voorkomt voor goede bedekking van de huid en was uw kleren bij voorkeur op 60º.

Bij aanraking van de rupsen de huid goed spoelen met water en niet krabben of wrijven. Een zachte crème met menthol kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten en bij irritatie aan ogen contact op met de huisarts.

 

eikenprocessierups

Waar kan ik een melding maken?

Bomen op particuliere grond

De gemeente Montferland bestrijdt geen processierups op locaties die niet in eigendom of in beheer van de gemeente zijn.

Bomen in openbare ruimte

Staat de boom op gemeentegrond, dan onderneemt de gemeente actie. U kunt een melding doen via de telefoon (Tel: 0316-291391 en dan nummer 6) of via de website. Ga naar www.montferland.info/eikenprocessierups voor het formulier.

Gebruik geen folie!

Het gebruik van plastic folie of plakstrips om eikenbomen doet meer kwaad dan goed. Veel natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups kunnen vastgeplakt raken. Daarnaast weerhoudt het gebruik van plastic folie de rupsen er niet van hun weg te vervolgen. Ze lopen moeiteloos over het plastic. Vogels kunnen plastic binnen krijgen als ze de rupsen achter de folie willen opeten. Soms laat de folie los en verwaait het in de directe omgeving.