Kunstzinnig bezig met Kunst door de Brievenbus

Elke twee weken ontvangen deelnemers aan Kunst door de Brievenbus een envelop van Lang Leve Kunst en Naoberschap. De inhoud? Een blanco kaart en een kunstopdracht.
De opdrachten zijn te maken met pen, potlood of ander creatief materiaal. Zo kunnen ouderen creatief aan de slag onder begeleiding van kunstenaars, zonder dat ze de deur uit hoeven. Het kunstproject brengt deelnemer Marian V uit ‘s-Heerenberg ontspanning en gezelligheid.

Een kunstzinnige bezige bij

Na een druk leven van werken, avontuurlijke zeilreizen en een stek op een Zuid-Europees eiland, is Marian V drie jaar geleden met haar man neergestreken in ’s-Heerenberg.

Hier gaat ze opnieuw op ontdekking uit. Een vorm van inburgeren zou je het kunnen noemen. Nieuwsgierig is ze en voor alles in. ‘Vervelen’ komt niet in haar woordenboek voor. Weven, kantklossen, tekenen, schilderen: ze kan het allemaal. Bij project Kunst aan de Keukentafel boetseerde ze de afgelopen maanden zo’n 25 beeldentafereeltjes bij elkaar. Klei en glazuren bestelt ze via internet, het bakoventje van haar zoon heeft ze in bruikleen. Inmiddels leert ze anderen de fijne kneepjes van het boetseren. ‘Dat is heel ontspannend en gezellig. Afleiding is de beste heelmeester!’

Sinds kort doet ze mee aan Kunst door de Brievenbus, ook leuk! De opdrachten zijn zeer divers, waardoor ze met allerlei materialen uit de voeten kan. Spullen genoeg in de rommella en op de plank pastelkrijt, aquarel- en olieverf.

Marian geniet bij het maken van de opdrachten van de afwisseling in disciplines en vooral van het kunstzinnig bezig zijn. ‘Er is in deze omgeving zóveel te doen. Als je hier thuis zit te kniezen, is het echt je eigen schuld!’

Over Kunst door de Brievenbus

Kunst door de Brievenbus is een project van Lang Leve Kunst en Naoberschap van Amphion Cultuurbedrijf. Om de week ontvangen meer dan 150 oudere Achterhoekers een tekenopdracht in de bus. Het project ontstond in april 2020, toen corona ervoor zorgde dat veel activiteiten niet doorgingen en nagenoeg iedereen aan huis gebonden was. Met dit project komt telkens wat positiviteit het huis binnen. Inmiddels is er een grote schare trouwe fans en nog steeds melden ouderen zich aan. Als kers op de taart wordt een expositie voorbereid.

Lang Leve Kunst en Naoberschap

Het programma Lang Leve Kunst en Naoberschap organiseert kunstactiviteiten voor ouderen met als doel samen van mooie momenten te genieten. Partners van het programma zijn Markenheem, Sensire, Attent, de Herbergier, Liemerije, Het Slingelandziekenhuis, Kruiswerk Achterhoek Liemers, Het Cultuur- & Erfgoedpact en Amphion Cultuurbedrijf. Het programma wordt ondersteund door Fonds Sluyterman van Loo, Het RCOAK en het Fonds Cultuur Participatie.