Leefgeld

Vluchtelingen uit Oekraïne die ingeschreven staan in onze gemeente kunnen een aanvraag leefgeld indienen als zij een eigen bankrekening hebben.

Vluchtelingen ontvangen iedere maand leefgeld, voor de periode dat zij in Nederland verblijven en niet in eigen inkomsten kunnen voorzien. Iedere volwassen vluchteling, van 18 jaar en ouder, kan het leefgeld aanvragen. Vluchtelingen die inkomsten uit arbeid hebben, hebben alleen recht op leefgeld als dit inkomen lager is dan de norm voor leefgeld. 

Hoeveel geld krijgt een vluchteling?

Vluchtelingen krijgen leefgeld dat gelijk is aan dat van vluchtelingen uit andere landen. Het leefgeld bedraagt € 303,19 per maand. Dit wordt 1x per maand uitbetaald. Het leefgeld bestaat uit verschillende delen, namelijk:

Geld om te eten: € 242,48 per maand

Wanneer vluchtelingen in een gemeentelijke opvanglocatie verblijven waar zij drie maaltijden per dag krijgen, dan ontvangen zij géén geld om te eten.

Geld voor persoonlijke uitgaven: € 60,71 per maand

Dat is geld voor persoonlijke uitgaven zoals kleding, toiletartikelen of een simkaart.

Bij verblijf in een particuliere opvang (gastgezin)

Geld om te wonen:

  • Er is een extra toelage bij particuliere opvang van € 80,91 per maand.
  • Wij gaan ervan uit dat vluchtelingen afspraken maken met hun gastgezin over de verblijfskosten die zij moeten betalen aan het gastgezin.
  • Wanneer vluchtelingen in een gemeentelijke opvanglocatie verblijven, ontvangen zij géén geld om te wonen.

Hoe kunnen vluchtelingen leefgeld aanvragen?

Op de gemeentelijke opvanglocatie kunnen vluchtelingen een aanvraagformulier krijgen. Vluchtelingen die in een gastgezin verblijven kunnen hier het aanvraagformulier downloaden:

Het aanvraagformulier moet ingevuld worden met het Nederlandse Alfabet. Dus Nederlandse letters, niet Cyrillische letters.

Vluchtelingen hoeven niet naar het gemeentehuis te komen. Zij kunnen het ingevulde aanvraagformulier mailen naar leefgeld@montferland.info of per post zenden aan:

Gemeente Montferland (t.a.v. Sociale Zaken)
Antwoordnummer 6501
6940 ZX Didam

Een postzegel is niet nodig. De gemeente beoordeelt de aanvraag en stelt de hoogte van het leefgeld voor de vluchteling vast.

Wijzigingen altijd doorgeven

Wanneer een vluchteling leefgeld ontvangt en er zijn wijzigingen in zijn of haar situatie dan moet hij of zij dit direct doorgeven.
Wijzigingen zijn:

  • Verhuizing (binnen de gemeente of naar een andere gemeente in of buiten Nederland)
  • Werk (u gaat geld verdienen waardoor u in eigen onderhoud kan voorzien)
  • Geboorte
  • Overlijden

Vluchtelingen kunnen wijzigingen doorgeven via het e-mailadres leefgeld@montferland.info.

Een bankrekening openen

Om leefgeld te ontvangen, hebben vluchtelingen een eigen bankrekening nodig. Bankrekeningen worden niet door de gemeente geregeld. Voor het openen van een bankrekening kunt u bij iedere bank in Nederland terecht. Via de website www.betaalvereniging.nl/oekraine staan links naar aanbieders van betaalrekeningen, vaak zelfs met een Oekraïense vertaling.

Werk

Oekraïense vluchtelingen mogen werken. Als iemand werkt is er alleen nog recht op leefgeld mogelijk als het inkomen lager is dan de geldende norm voor leefgeld. Een vluchteling uit Oekraïne heeft dezelfde rechten als een Nederlandse werknemer. Bijvoorbeeld recht op een veilige werkplek, pauzes, vakantiedagen en het minimumloon.

Mocht u problemen ondervinden bij het vinden van werk, dan kunt u voor hulp contact opnemen met de A. Graven en A. Engelen (accountmanagers arbeidsbemiddeling van de gemeente Montferland), bereikbaar via tel. (0316) 291 391.

Werknemers die te weinig betaald krijgen of gevaarlijk werk moeten doen, kunnen bellen met de Arbeidsinspectie via (0800) 5151 (gratis). De arbeidsinspectie controleert of bedrijven zich aan de regels houden.

Deze informatie geldt landelijk en voor meer informatie kun je bellen met de Rijksoverheid: 14 00. Ook op de website van Refugeehelp vind je meer informatie over werken als Oekraïense vluchteling.