Maaien buiten de kern

De bermen en sloten in het buitengebied worden door de gemeente regelmatig gemaaid.

Het maaien wordt machinaal uitgevoerd en met een bosmaaier wordt rondom obstakels zoals bomen, verkeersborden e.d. gemaaid.

Het maaien wordt uitgevoerd van begin mei tot augustus. Hierbij worden, om de verkeersveiligheid te verhogen, de zichthoeken bij kruisingen en de 1ste meter langs de rijbaan gemaaid. Overige bermen worden 1 keer per jaar gemaaid.

Waterafvoerende sloten die in onderhoud zijn bij de gemeente worden eenmaal per jaar, in het najaar, gemaaid. Zaksloten (niet waterafvoerend) worden eenmaal per 2 jaar gemaaid.

De sloten in onderhoud bij het waterschap worden volgens het maairegime van het waterschap uitgevoerd. Op de website van het waterschap Rijn en IJssel is deze te vinden.

Andere manier van maaien van de bermen

We hebben in Montferland en in de rest van Nederland te maken met een terugloop van biodiversiteit. Dit betekent dat het aantal planten, dieren en insecten in de natuur afneemt. Om ervoor te zorgen dat het beter gaat met de verschillende soorten, gaan we in ieder geval de bermen in het buitengebied op een andere wijze beheren. We gaan op bepaalde plekken minder vaak maaien, waardoor er op den duur méér kruiden in de bermen groeien. De kruiden zijn op hun beurt weer een plekje waar de verschillende dieren en insecten hun eten vinden en waar ze kunnen schuilen.

Om tot meer kruiden te kunnen komen moeten we ervoor zorgen dat de bermen ‘voedselarmer’ worden. Hoe minder stikstof en fosfaten in de bermen, hoe beter het is voor de bloeiende kruiden en dus voor de dieren en insecten!

Daarom gaan we systematisch maaien en voeren we het maaisel af. De voedingsstoffen die zijn opgeslagen in het maaisel worden afgevoerd en komen daardoor niet in de bodem terecht. Hierdoor wordt de bodem steeds voedselarmer. De locaties worden twee keer per jaar gemaaid en het maaisel afgevoerd. Hierbij wordt de berm voor 70% gemaaid per keer en blijft er 30% van de grassen en kruiden staan. Bij voorkeur zijn dit de meest bloemrijke stukken.

Door niet in een keer de hele berm te maaien blijft een deel van de schuil en eetplekjes behouden, en kunnen de insecten in de berm blijven. En omdat een deel van de bloeiende planten niet gemaaid wordt blijven de bermen aantrekkelijk om naar te kijken!

Bij een volgende maaibeurt, tussen september en november, wordt een ander deel van de berm gemaaid. Op deze manier wordt de hele berm ééns per jaar helemaal gemaaid en dat is ook van belang voor het in stand houden van de bermen.

Maaien buiten de kern