Lokale agenda voor diversiteit en inclusie
Diversiteit en inclusie zijn belangrijk thema’s in het raadsakkoord ‘Samenwerken voor de inwoners van Montferland’ uit 2023. De raad stelt daarin de uitdrukkelijke wens om meer te doen op het gebied van deze onderwerpen. Want iedereen moet in Montferland mee kunnen doen.
Gemeenten hebben sinds 2017 ook een wettelijke verplichting om beleid te hebben op het gebied van diversiteit en inclusie. Daarom heeft gemeente Montferland een lokale agenda vastgesteld, in afstemming met de Sociale Raad Montferland.
Wat doen we al?
We doen al veel waar we trots op zijn. Goede voorbeelden zijn de Wasservice en het Werkcafé waar mensen werken met een arbeidsbeperking. Ook de Meedoenregeling draagt bij aan een inclusiever Montferland. We zijn lid van HogeNood, een app die openbare of opengestelde toiletten inzichtelijk maakt, door een inwoner bij de gemeente onder de aandacht gebracht. We nemen deel aan de Achterhoek Pride. En we werken jaarlijks aan bewustwording over het thema eenzaamheid en we creëren meer verbinding met de Week tegen de Eenzaamheid. Daarmee dragen we uit dat we het belangrijk vinden dat iedereen in Montferland, ongeacht geslacht, gender, geaardheid, afkomst of religie, zichzelf kan zijn.
Wat gaan we nog meer doen?
We willen ervoor gaan zorgen dat diversiteit en inclusie een vanzelfsprekendheid zijn. In de lokale agenda voor diversiteit en inclusie leggen we het beleid vast voor deze thema’s voor de komende jaren. Ook bepalen we waarvoor nog extra aandacht en acties nodig zijn. Jaarlijks is er een evaluatie en monitoring.
We gaan initiatieven van inwoners steunen en zorgen ervoor dat er voor hen en ondernemers meer ruimte komt voor samenwerking en kansen. We luisteren naar de behoeften van inwoners, organisaties en ondernemers en verbeteren voorzieningen voor inclusie.
Concrete plannen zijn onder andere:
- Onderzoeken of subsidies mogelijk zijn voor initiatieven op dit gebied.
- Gemeentelijke locaties en routes controleren op toegankelijkheid en verbeteren waar mogelijk.
- Een netwerk opstarten met inwoners en belangengroepen, die we vragen mee te denken over diversiteit en inclusie in plannen en projecten van de gemeente.
- Toegankelijkheid van de website uitbreiden met een dicteerfunctie. Hiermee kun je spreken in plaats van typen.
- Als gemeente het goede voorbeeld geven als diverse en inclusieve werkgever.
Wethouder diversiteit en inclusie Ingrid Wolsing: “Met deze stap benadrukken we het belang van een samenleving waarin iedereen meetelt en meedoet. We willen ervoor zorgen dat diversiteit en inclusie een vanzelfsprekendheid zijn. Dat onze inwoners zich veilig, gezien, geaccepteerd en gelijkwaardig voelen en onderdeel kunnen zijn van de gemeenschap.”
Naar de gemeenteraad
De lokale agenda 2025-2035 gaat na de zomer naar de gemeenteraad voor besluitvorming.