Online bijeenkomst over sport en bewegen voor ouderen

Op dinsdagavond 18 mei van 19.30 tot 21.00 uur organiseren welzijninstelling Welcom en de gemeente Montferland een online bijeenkomst over sport en bewegen voor ouderen. In de online bijeenkomst ‘Op weg naar meer sport en bewegen voor ouderen’ krijg je in 90 minuten inzicht in de kansen en mogelijkheden om samen meer ouderen in beweging te gaan brengen.

Steeds meer sportaanbieders denken na over het vinden en binden van nieuwe doelgroepen. Montferland vergrijst en ontgroent, dus ouderen zijn een belangrijke doelgroep voor nu én vooral ook voor de toekomst. Voor de doelgroep 55+ liggen er dus nog veel mogelijkheden.

Direct aanmelden

Ouderen in Montferland minder vaak in beweging

Uit cijfers van de GGD Noord- en Oost-Gelderland blijkt dat ouderen in Montferland minder vaak bewegen en vaker inactief zijn in vergelijking met het regionale en het landelijke gemiddelde. Ouderen zijn daarnaast minder vaak lid van een sportaanbieder dan andere leeftijdscategorieën. Tijd om daar samen met elkaar verandering in te gaan brengen. In deze online bijeenkomst maak je kennis met de plannen en de mogelijkheden.

Verdieping op drie thema’s

In het eerste centrale gedeelte van de online bijeenkomst nemen we je allereerst mee in de trends en ontwikkelingen. Ook vertellen we welke plannen er in Montferland zijn om meer ouderen in beweging te gaan brengen.

Vervolgens is er op drie thema's een verdieping in kleinere subgroepen door deskundigen. Zij vertellen je in korte tijd alles wat je moet weten over het onderwerp. Daarnaast is er volop de mogelijkheid om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan. Hieronder staat een introductie per subsessie.

Sessie 1: Het belang van in beweging blijven voor ouderen

Joke Koers - praktijkverpleegkundige ouderen bij 't Doktershuis Didam -  gaat in op het feit waarom in beweging blijven zo essentieel is voor ouderen. Daarnaast vertelt ze als aanvoerder van de ambitie 'Meer ouderen vaker en gezonder in beweging' over de kansen van het lokale beweeg- en sportakkoord 'Heel Montferland Beweegt' voor jullie club.

Sessie 2: OldStars Sport

Het Nationaal Ouderenfonds werkt met OldStars Sport aan een ouderenvriendelijke sportomgeving bij sportaanbieders. In deze sessie legt Johan Annema (Ouderenfonds) uit wat OldStars Sport precies inhoudt, hoe je het opstart binnen de club en welke ondersteuning er is. Aan de hand van het voorbeeld van OldStars Running legt Gerard Heijnen (Open Club De Nevelhorst) uit wat het positieve effect is voor de club en de deelnemers.

Sessie 3: Max Vitaal

Na het grote succes van Sjors Sportief & Creatief met jaarlijks meer dan 1.200 inschrijvingen voor de jeugd, gaat in Montferland vanaf half september een vergelijkbaar programma voor de doelgroep ouderen van start: Max Vitaal. Guido Groenendijk (sportcoördinator bij Welcom) geeft uitleg over Max Vitaal. Ook geeft hij een demonstratie hoe je als sportaanbieder eenvoudig jullie aanbod voor ouderen voor het online platform en het boekje aanmeldt.

Aanmelden, meer informatie en ondersteuning

Aanmelden voor het webinar is mogelijk tot en met zondag 16 mei via dit aanmeldformulier. Na aanmelding ontvang je op maandag 17 mei een bevestigingsmail met de digitale link voor de online bijeenkomst.

Voor meer informatie over de online bijeenkomst neem je contact op met Dennis Weijers via d.weijers@montferland.info en (0316) 291 327. Heb je behoefte aan individueel advies over het organiseren van sportaanbod voor ouderen? Guido Groendijk, verenigingsondersteuner bij Welcom, ondersteunt individuele vragen graag met advies en hulp.  Hij is te bereiken via g.groenendijk@welcommail.nl en (06) 23 23 71 00.