Opvoeden en opgroeien

Integrale Vroeghulp

Integrale Vroeghulp is de hulp die ingezet wordt als er zorgen of vragen zijn over de ontwikkeling of het gedrag van kinderen tussen 0 en 7 jaar oud. Deze vragen kunnen bijvoorbeeld gaan over kinderen die achter blijven in gedrag. Denk hierbij aan kinderen die in hun eigen wereldje lijken te leven en informatie niet goed bij hen binnen lijkt te komen, geen oogcontact maken,  een kind dat zichzelf niet goed kan vermaken, niet speelt met andere kinderen of plotseling erg boos of angstig kan worden.  Het kan ook zijn dat de taal,- spraak ontwikkeling achterblijft of dat kinderen juist heel erg voor lopen in hun ontwikkeling en dat ouders daar vragen over hebben.

Twee medewerkers van het Sociaal Team Jeugd werken als trajectbegeleiders voor Integrale Vroeghulp. Zij zullen u als ouder ondersteunen gedurende het proces. Tijdens het traject kan er informatie opgevraagd worden bij betrokken organisaties en kan er een intake vragenlijst ingevuld worden. Soms wordt er kort gefilmd in de thuissituatie en op de peuterspeelzaal, kinderopvang of op school. Daarna worden de uitkomsten samen met u en het betrokken team besproken. Het team kan u dan adviseren, maar stelt geen diagnose. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de medewerkers van het Sociaal Team of rechtstreeks met de coördinator van Integrale Vroeghulp.

Overige instanties

De volgende organisaties kunnen u ook verder helpen:

Consultatiebureau

Hebt u een vraag over kinderen van 0 tot 4 jaar, dan kunt u hiervoor ook terecht bij het consultatiebureau Yunio. Voor kinderen van 0 jaar is er een opvoedspreekuur waar u gratis en zonder afspraak naartoe kunt. Een speciaal hiervoor opgeleid jeugdverpleegkundige geeft daar antwoord op uw vragen.

Home-Start

Home-Start helpt bij alledaagse opvoedvragen. Ervaren en getrainde vrijwilligers bieden vriendschappelijke ondersteuning en praktische hulp bij alledaagse opvoedvragen. Voor hulp van Home-Start hebt u geen indicatie nodig maar wel een verwijzing vanuit het Sociaal Team Jeugd. 

Opvoeden.nl

Op de website van opvoeden kunt u deskundige informatie, artikelen en antwoord op veel gestelde vragen vinden die te maken hebben met kinderen, opvoeden en ouderschap.

Jongerenwerk

De jongerencoaches van Welcom zijn er voor alle vragen waar jongeren mee rond kunnen lopen. Vragen over seksualiteit, drugs, werk en inkomen, relaties, huur... Niets is te gek, niets is vreemd. Weet de jongerencoach niet het antwoord op de vraag? Geen probleem! Dan gaat de jongerencoach samen met de jongere op zoek naar het antwoord of juiste partij die de vraag wel kan beantwoorden. Jongeren maar ook ouders/opvoeders kunnen tijdens openingstijden naar de Talentenhuizen Finally in ’s Heerenberg of D-Vision in Didam komen of via e-mail of WhatsApp contact opnemen met 1 van de jongerencoaches om hen vragen te stellen. Een afspraak maken kan natuurlijk ook.

  • Coaching

Loop je weleens tegen zaken aan zoals onzekerheid, pesten, groepsdruk of gaat het op school niet zo lekker en wil je daaraan werken? Zoek je een hobby, baantje of wil je weten welke sport bij je past? Voor al deze zaken en meer kun je terecht bij de jongerencoaches van Welcom. Zij hebben middels 1 op 1 coaching al veel jongeren op weg geholpen.

  • Talentontwikkeling

Wil je als jongere je talenten inzetten? Door bijvoorbeeld door iets te organiseren voor je leeftijdsgenoten of andere mensen uit Montferland? Of door bijvoorbeeld een poster te ontwerpen voor de sportclub, een dansworkshop te geven aan kinderen? Meld je dan aan bij 1 van de jongerencoaches. Zij helpen je met het aanvragen van geld om een activiteit uit te kunnen voeren, het maken van een programma etc.

Voor meer informatie of contactgegevens kun je contact opnemen met Welcom.

Kosten

Voor de ondersteuning van het Sociaal Team Jeugd hoeft u geen eigen bijdrage te betalen. U betaalt ook geen eigen bijdrage als er hulp of zorg ingezet wordt vanuit de Jeugdwet.