Regiotaxi

Kunt u vanwege een ziekte of beperking niet met het openbaar vervoer reizen of bent u voor vervoer buitenshuis afhankelijk van anderen? Dan zijn er andere mogelijkheden om binnen en buiten de gemeente te reizen. U komt in aanmerking voor aangepast vervoer als u géén hulp of ondersteuning heeft in uw eigen familie- of kennissenkring.

Er zijn collectieve en individuele vervoersvoorzieningen. In een persoonlijk gesprek wordt samen met u naar een oplossing gezocht voor uw vervoersbehoefte. Daarbij wordt allereerst gekeken naar wat u zelf kunt of deels kunt en of er iemand uit uw omgeving kan helpen.

Individuele voorzieningen

Dit zijn bijvoorbeeld een scootmobiel, rolstoel of een driewielfiets. Meestal regelt de gemeente alles (van het aanmeten tot en met de betaling van de factuur). Voor deze voorzieningen betaalt u wel een eigen bijdrage.

Collectieve voorzieningen

De Regiotaxi

Als u geen gebruik kunt maken van het openbaar bus- en/of treinvervoer, wordt gekeken of gebruik van de Regiotaxi haalbaar is.

De Regiotaxi rijdt in de regio Arnhem-Nijmegen. U wordt thuis opgehaald en u rekent de rit in de taxi af. Een rit duurt meestal langer dan met een gewone taxi omdat ook andere passagiers meereizen. Maximaal kunt u met de Regiotaxi 1.500 kilometer reizen op jaarbasis. Bent u in het bezit van een scootmobiel kunt u maximaal 750 kilometer per jaar reizen.

Heeft u een rollator, rolstoel of scootmobiel, deze kan gewoon mee. Voorwaarde voor een rit met een scootmobiel is, dat de afstand van de enkele rit meer dan 4 kilometer moet bedragen. Ook mag uw blindengeleide- en/of hulphond mee.

Om gebruik te maken van de Regiotaxi moet u wel zelfstandig of onder begeleiding kunnen reizen. De mogelijkheid voor begeleid reizen bepreekt u met een consulent van heet Sociaal team Montferland.

Hoe gaat de reis?

U reist met meer mensen tegelijk, net als in het gewone openbaar vervoer. De chauffeur haalt u bij de deur op en helpt u bij het in- en uitstappen. Maar u gaat meestal niet meteen naar de plaats van bestemming. Vaak is het nodig nog iemand anders op te halen of ergens af te zetten.

Aanvragen

U kunt uw rit met de Regiotaxi zelf regelen via de website Avan vervoer

Kosten met een Wmo-indicatie

Met een Wmo-indicatie kunt u tegen een gereduceerd tarief mee met Regiotaxi. Voor een Wmo-indicatie gaat u naar het Sociaal Team van de gemeente.

Met een Wmo-indicatie kunt per jaar maximaal 1.500 kilometer reizen. Heeft u de beschikking over een scootmobiel is het aantal kilometers 750 per jaar.

Kosten zonder Wmo-indicatie

Komt u niet in aanmerking voor een Wmo-indicatie? Dan kunt u ook mee met de Regiotaxi. Maar let op: de reis kost u meer dan wanneer u met het openbaar vervoer zou reizen. Is er geen openbaar vervoer op uw reistraject, dan betaalt u minder (maar nog wel meer dan een reiziger met een Wmo-indicatie).

Tot waar?

Met de Regiotaxi reist u binnen uw regio, maximaal 25 km. De busjes en taxi’s gaan dus wel buiten uw woonplaats, maar niet zo heel ver. Wilt u een grotere reis maken? Dan kunt u terecht bij Valys.

Voor ritten tot 500 meter kunt u geen rit boeken met de Regiotaxi. U kunt zelf een algemeen gebruikelijk hulpmiddel aanschaffen zoals een wandelstok of rollator, waarmee u korte afstanden kunt afleggen.

Met de Regiotaxi kunt u maximaal over een afstand van 25 kilometer reizen.