Rijbewijs aanvragen

Algemeen

Vraagt u voor het eerst een rijbewijs aan of wilt u uw rijbewijs op het gemeentehuis verlengen? Klik dan op 'Eerste rijbewijs of verlenging/vernieuwing op het gemeentehuis aanvragen'. Ook wanneer uw rijbewijs kwijt of gestolen is, klikt u op deze knop. U dient in het geval van diefstal en verlies bij ons op het gemeentehuis te komen.

Wilt u uw rijbewijs online verlengen of online een categorie toevoegen? Klik dan op 'Online rijbewijs verlengen/categorie toevoegen'.

Verlengen of uitbreiden

Vraagt u voor het eerst een rijbewijs aan of wilt u uw rijbewijs op het gemeentehuis verlengen? Klik dan op 'Eerste rijbewijs of verlenging/vernieuwing op het gemeentehuis aanvragen'. U kunt dan bij ons een afspraak inplannen voor het aanvragen van uw eerste rijbewijs. 

Wilt u uw rijbewijs online verlengen of online een categorie toevoegen? Klik dan op 'Online rijbewijs verlengen/categorie toevoegen'. U komt dan op de website van de RDW terecht.

Kunt u uw rijbewijs afhalen? Maak hiervoor een afspraak.

Hoe het werkt

Eerste rijbewijs aanvragen

Vraagt u voor het eerst een rijbewijs aan of wilt u uw rijbewijs op het gemeentehuis verlengen? Klik dan op 'Eerste rijbewijs of verlenging/vernieuwing op het gemeentehuis aanvragen'. 

Let op! Een buitenlands rijbewijs omwisselen is alleen mogelijk in het gemeentehuis in Didam.

Spoedaanvraag

Als u snel uw rijbewijs nodig hebt, doet u een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen. Dit kost wel extra geld. 

Om uw rijbewijs aan te kunnen vragen, moet u geslaagd zijn voor uw rijexamen bij het CBR.

Let op! In Gouden Handen is het niet mogelijk om een spoedaanvraag te doen.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Vanaf uw 17e kunt u uw rijbewijs halen. Tot uw 18e moet u dan rijden onder begeleiding van een coach die naast u zit. Een van uw ouders kan bijvoorbeeld coach worden. U mag maximaal 5 coaches hebben. Dit regelt u als volgt:

 • De coaches moeten zich registreren bij de Dienst Wegverkeer (RDW);
 • Nadat de coaches zich hebben geregistreerd, vraagt u een begeleiderspas aan;
 • Nadat u de begeleiderpas ontvangen hebt, kunt u uw rijbewijs aanvragen bij de gemeente
Gezondheidsverklaring

Met de Gezondheidsverklaring beoordeelt het CBR of u geestelijk en lichamelijk in staat bent om te rijden. Dat is belangrijk voor de verkeersveiligheid. Deze Gezondheidsverklaring kunt u online bij het CBR invullen. U kunt het formulier ook aanvragen bij de gemeente. In de volgende situaties hebt u een Gezondheidsverklaring nodig:

 • U vraagt voor de eerste keer een praktijkexamen aan of u wilt een categorie-uitbreiding van uw rijbewijs;
 • U wilt rijbewijs C en/of D halen of dit verlengen;
 • U hebt een medische beperking;
 • Uw rijbewijs is ingenomen;
 • U bent 75 jaar of ouder.
Medische keuring

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als u:

 • Een medische beperking hebt;
 • 75 jaar of ouder bent en uw rijbewijs verloopt;
 • Een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig hebt.
Rijbewijs kwijt of gestolen
 • U hoeft geen aangifte te doen bij de politie;
 • U kunt direct een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Bij deze aanvraag ondertekent u een Verklaring van vermissing;
 • Als u uw rijbewijs verliest in het buitenland, doet u aangifte bij de politie ter plaatse.

Rijbewijs verlengen/categorie toevoegen

Wilt u uw rijbewijs online verlengen of online een categorie toevoegen? Klik dan op 'Online rijbewijs verlengen/categorie toevoegen'.  U komt dan op de website van de RDW terecht.

Stap 1: Maak een pasfoto
 • U heeft een digitale pasfoto nodig. Laat deze bij een erkende fotograaf maken. Een overzicht van erkende fotografen vindt u op de website van de RDW. Neem uw huidige rijbewijs mee.
 • Bij de fotograaf zet u uw handtekening. Deze handtekening komt op uw nieuwe rijbewijs. De fotograaf verstuurt uw handtekening digitaal en beveiligd naar de RDW.
 • U krijgt een e-mail van de RDW. Hierin staat of u uw rijbewijs online kunt verlengen.
Stap 2: Online aanvragen

Vraag online uw verlenging of categorie-uitbreiding aan door op de groene knop 'Online rijbewijs verlengen/categorie toevoegen' bovenaan deze pagina te klikken. 

Stap 3: Rijbewijs ophalen

U krijgt een e-mail van de RDW als uw rijbewijs klaar is. Daarna kunt u uw rijbewijs afhalen op ons gemeentehuis (Bergvredestraat 10 in Didam). Maak een afspraak voordat u langskomt.

Meer informatie

Op de website van de RDW vindt u meer informatie.

Voorwaarden voor het digitaal verlengen/uitbreiden
 • U bent in het bezit van een geldig Nederlands rijbewijs. 
 • U vraagt een verlenging van uw rijbewijs of een categorie-uitbreiding aan.
 • U heeft de DigiD-app met ID-check. 

Hoe lang het duurt

De afdeling Publiekszaken locatie Gouden Handen in 's-Heerenberg is beperkt geopend. Een spoedaanvraag kunt u daarom alleen doen in het gemeentehuis in Didam.

U kunt uw eerste rijbewijs na ongeveer een week afhalen bij de gemeente. Als u een spoedaanvraag voor 14.00 uur hebt gedaan, kunt u uw rijbewijs de volgende werkdag al ophalen. Maak een afspraak voordat u langskomt.

Heeft u uw rijbewijsverlenging of categorie-uitbreiding digitaal aangevraagd? U krijgt een e-mail van de RDW als uw rijbewijs klaar is. Daarna kunt u uw rijbewijs afhalen op ons gemeentehuis (Bergvredestraat 10 in Didam). Maak een afspraak voordat u langskomt.

Wat u nodig hebt

Eerste aanvraag (fysiek aan onze balie)

 • Een pasfoto in kleur die voldoet aan de eisen voor pasfoto’s.
 • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag.
 • Bij het aanvragen van uw eerste rijbewijs: een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.
 • Bij het verlengen van uw rijbewijs: het rijbewijs dat u al hebt. Als dit niet meer geldig is, neem dan ook een geldig paspoort of geldige identiteitskaart mee.

Verlenging of categorie-uitbreiding

 • U bent in het bezit van een geldig Nederlands rijbewijs. 
 • U heeft een digitale pasfoto nodig. Laat deze bij een erkende fotograaf maken. Een overzicht van erkende fotografen vindt u op de website van de RDW. Neem uw huidige rijbewijs mee.
 • Bij de fotograaf zet u uw handtekening. Deze handtekening komt op uw nieuwe rijbewijs. De fotograaf verstuurt uw handtekening digitaal en beveiligd naar de RDW.
 • U heeft de DigiD-app met ID-check. 

Rijbewijs afhalen

U haalt uw rijbewijs persoonlijk op bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. Neem uw oude rijbewijs mee. 

Wat het kost

 • Rijbewijs (zowel eerste aanvraag als verlenging) € 51,10
 • Extra kosten spoedaanvraag € 39,65
 • Gezondheidsverklaring € 47,75
 • Omwisseling buitenlands rijbewijs € 51,10

Goed om te weten

U hebt een rijbewijs nodig om te rijden met een bromfiets, auto, vrachtwagen, tractor of ander motorvoertuig.

Geldigheid

LeeftijdGeldig
Jonger dan 65 jaar10 jaar
Tussen de 65 en 70 jaarTot 75e verjaardag
Tussen de 70 en 75 jaar5 jaar
Ouder dan 75 jaarMaximaal 5 jaar

Rijbewijs C (vrachtwagen) en rijbewijs D (bus) zijn maximaal 5 jaar geldig. 

Op de site van de Rijksoverheid vindt u meer algemene informatie over het rijbewijs.

Gezondheidsverklaring

Het aanvragen van een gezondheidsverklaring kan persoonlijk aan de balie van Burgerzaken of digitaal:

 • Via 'Mijn CBR'. Hier kunt u een digitale Gezondheidsverklaring aanvragen. Inloggen op Mijn CBR gaat via DigiD met sms-controle en betalen gaat via iDeal. Nadat u uw Gezondheidsverklaring hebt ingevuld en betaald, ontvangt u per e-mail meer informatie.

Tip: digitaal indienen versnelt het proces.

 • Via de CBR webshop voor een papieren Gezondheidsverklaring. Dit kost 10 euro extra. De verklaring is zonder DigiD te bestellen en wordt binnen 5 werkdagen verstuurd. Betalen gaat via iDeal.
 • Via het CBR-examencentrum in Amsterdam, Arnhem, Assen, Eindhoven en Rijswijk voor een papieren Gezondheidsverklaring. Betalen is alleen mogelijk met pin. Bestuurders van 75 jaar en ouder én beroepschauffeurs vullen zelf de vragen in. De papieren Gezondheidsverklaring bevat niet meer het deel dat altijd door de arts werd ingevuld. Na het invullen van de vragen stuurt u het formulier op naar het CBR. Van het CBR ontvangt u daarna het standaard keuringsverslag dat -voor ouderen en beroepschauffeurs- altijd door een arts moet worden ingevuld. Oók ontvangt u dan van het CBR al eventuele andere verwijzingen (bijvoorbeeld naar een specialist). U kunt ervoor kiezen dit per post te ontvangen. Maar u kunt het verdere verloop ook digitaal doen, dit verkort de doorlooptijd aanzienlijk.

Tips

Rijbewijzen hebben een nieuwe chip. Met deze chip kunt u inloggen op DigiD. Als u een nieuw rijbewijs zonder deze chip wilt, moet u een brief sturen naar de RDW. Doe dit 5 dagen voordat u uw rijbewijs vernieuwt. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW.

Beginnersrijbewijs

Iedereen die een eerste rijbewijs haalt, is een beginner. Het maakt niet uit hoe oud u bent. Of voor welk soort voertuig het rijbewijs geldt. Hoe lang u een beginnende bestuurder bent, hangt af van uw leeftijd.

 • Als u 18 jaar of ouder bent, bent u 5 jaar beginnend bestuurder.
 • 17-jarigen zijn 7 jaar beginnend bestuurder.

Beginnende bestuurders krijgen een beginnersrijbewijs. Dit is een gewoon rijbewijs, maar met een strafpuntensysteem voor zware overtredingen in het verkeer. Kijk voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid.

Militair rijbewijs

Een Nederlands militair rijbewijs is buiten de militaire organisatie niet geldig. Wel kunt u het militair rijbewijs bij de gemeente omwisselen voor een normaal rijbewijs. U moet dat binnen 3 jaar doen, nadat het militair rijbewijs is afgegeven.

Buitenlands rijbewijs

Met een geldig buitenlands rijbewijs mag u een bepaalde tijd in Nederland blijven rijden. Dit hangt af van het land waar uw rijbewijs is afgegeven. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de RDW.

Als u uw buitenlandse rijbewijs wilt omwisselen voor een Nederlands rijbewijs, kan dat in bepaalde gevallen. Bekijk de voorwaarden van de RDW.

Code 95

Als u voor uw werk met een bus of vrachtwagen wilt rijden, moet u de code 95 op uw rijbewijs laten bijschrijven. Dit kunt u doen nadat u bent geslaagd voor de examens en toetsen. Meer informatie over code 95 vindt u bij het CBR.