Sloopmelding

Algemeen

Bedrijven en particulieren die iets (laten) slopen, moeten dit in bepaalde gevallen van tevoren melden bij de gemeente. Het verwijderen van asbest valt ook hieronder.

Hoe het werkt

Meldingsplicht sloopactiviteit

Het is verboden om een sloopactiviteit te verrichten zonder een melding te doen. Dit staat in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). De inhoudelijke eisen voor de melding staan ook in het Bbl. Van een melding is pas sprake als de vereiste gegevens en documenten daadwerkelijk zijn aangeleverd. Een onvolledige melding is dus geen melding.

Het is mogelijk om in één keer een melding te doen van de sloop van meerdere bouwwerken. Bijvoorbeeld één melding voor het verwijderen van asbest in meerdere woningen in een woningblok, mits deze in dezelfde straat liggen.

Uitzonderingen op de meldingsplicht

Voor bepaalde sloopactiviteiten is melden niet verplicht, zoals:

  • de (ingeschatte) hoeveelheid sloopafval die bij de sloopwerkzaamheden ontstaat, is maximaal 10 m3. Als het om asbest gaat, geldt deze uitzondering niet.
  • het slopen op grond van een besluit tot oplegging van een last onder bestuursdwang of last onder dwangsom

Let op! Hoeveelheid sloopafval per sloopactiviteit is bepalend (niet per bouwwerk).

Een sloopmelding is niet verplicht als er naar inschatting maximaal 10 m3 afval vrijkomt (dat geen asbest is). Die 10 m3 geldt per sloopactiviteit (en niet per bouwwerk).

Stel iemand wil twee bouwwerken slopen op hetzelfde terrein. Dan geldt er geen sloopmeldingsplicht als de sloophoeveelheid van beide bouwwerken bij elkaar opgeteld maximaal 10 m3 is. Gaat het om meer dan 10 m3 dan is wel een sloopmelding verplicht.

Dit geldt ook als iemand twee bouwwerken wil slopen op verschillende terreinen maar het wel om 1 sloopactiviteit gaat.

Indienen melding

De melding voor de sloopactiviteit moet u minimaal 4 weken voor het begin van de sloopwerkzaamheden indienen.

Nu een melding maken

In de volgende situaties is het toegestaan om de melding minimaal 1 week voor het begin van de sloopwerkzaamheden in te dienen:

  • het verwijderen van asbest vanwege reparatiewerkzaamheden of mutatie-onderhoudswerkzaamheden aan een bouwwerk dat in gebruik is. Onder de voorwaarde dat er (bij langer dan 1 week) onnodige leegstand of ernstige belemmering van het gebruiksgenot van het bouwwerk zou zijn. Mutatie-onderhoudswerkzaamheden zijn onderhoudswerkzaamheden die plaatsvinden bij de wisseling van huurders van huurwoningen.
  • een particulier die maximaal 35 m2 van de volgende asbesthoudende materialen in z'n geheel verwijdert uit een of nevengebruiksfunctie daarvan:geschroefde golfplaten met hechtgebonden asbestvezels (geen dakleien)vloertegelsniet-gelijmde vloerbedekking.

Asbestinventarisatieplicht

De uitvoerder van de sloopwerkzaamheden moet een asbestinventarisatierapport hebben voor het gedeelte van het bouwwerk waar wordt gesloopt. Het is verplicht een asbestinventarisatierapport te hebben als in het bouwwerk dat wordt gesloopt asbest aanwezig kan zijn.

Een asbestinventarisatierapport is niet verplicht als de sloopwerkzaamheden bestaan uit:

  • het slopen van een (deel van een) bouwwerk dat na 1 januari 1994 is gebouwd
  • een particulier die maximaal 35 m2 van de volgende asbesthoudende materialen in z'n geheel verwijdert uit een of nevengebruiksfunctie daarvan:
  • geschroefde golfplaten met hechtgebonden asbestvezels (geen dakleien)
  • vloertegels
  • niet-gelijmde vloerbedekking

Tips

Als u niet zeker weet of een bepaald materiaal asbest bevat, kunt u een kijkje nemen op de website van Informatiepunt Leefomgeving. Alleen een gecertificeerd bedrijf mag onderzoeken of er asbest aanwezig is. Een overzicht van gecertificeerde bedrijven vindt u op de website van Stichting Ascert.