Home > Jeugd: Opvoeding en Opgroeien

Jeugd: Opvoeding en Opgroeien

De gemeente is sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de uitvoering van o.a. de Jeugdwet. De jeugdconsulenten van de gemeente adviseren jeugdigen en hun verzorgers over de best passende hulp en zorgen indien nodig dat jeugdigen de juiste professionele hulp krijgen. Voor ondersteuning, hulp en zorg op grond van de Jeugdwet hoeft u geen eigen bijdrage te betalen. De Jeugd-consulenten binnen het Sociaal Team zijn er voor vragen en zorgen over opvoeden / opgroeien van kinderen en jongeren, samen met hun ouders/verzorgers. Het opvoeden van kinderen kan vragen of twijfels oproepen. Wilt u daar met iemand over praten? Om samen de dingen op een rijtje zetten en een antwoord of oplossing vinden? De volgende organisaties kunnen u ook verder helpen:

Opvoeden.nl

Online informatie over jeugd en opvoeden kunt u vinden op www.opvoeden.nl. U vindt er niet alleen informatie over opvoeden, opgroeien en gezondheid van kinderen van alle leeftijden, maar ook adviezen over situaties die iedere ouder wel eens tegenkomt.

Opvoedspreekuur Consultatiebureau

Voor vragen voor kinderen van 0 jaar kunt u bij Yunio terecht op een gratis en vrij toegankelijk opvoedspreekuur in Didam en in 's-Heerenberg. Yunio biedt u de mogelijkheid om vragen te stellen of ongerustheden te uiten. Speciaal hiervoor opgeleide jeugdverpleegkundigen zullen de ouders tijdens het opvoedspreekuur te woord staan.

Spreekuur Didam: Maandag van 15.30-16.30 uur in het Gezondheidscentrum, Panhuis 52 in Didam.

Spreekuur ’s-Heerenberg: Woensdag van 13.30-14.00 uur aan de Oude Doetinchemseweg 3A in ’s-Heerenberg.

Home-Start

Home-Start en Home-Start+ ondersteunen ouders bij de opvoeding van hun kinderen. Bij Home-Start bieden ervaren en getrainde vrijwilligers ondersteuning, praktische hulp en vriendschappelijk contact aan ouders met ten minste één kind tot 7 jaar. Home-Start+ is voor gezinnen met ten minste één kind in de leeftijd van 7 tot en met 14 jaar. De gezinnen geven zélf aan op welke gebieden zij steun wensen: hun vragen staan centraal. Home-Start en Home-Start+ willen met het programma het zelfvertrouwen van ouders vergroten en hun sociale relaties versterken. Meer informatie vindt u op de website van Home Start.

Jongereninfo

Heb jij vragen over seksualiteit, drugs, werk en inkomen, huur enz? Dan kun je bij de jongerenwerkers van Stichting Welcom terecht. Je kan hiervoor gewoon binnen lopen bij een van de jongerencentra of contact met ze opnemen:

D-vision Didam

Finally ’s-Heerenberg

Heb je een vraag?

Zoek dan contact met een van onze jongerenwerkers ofwel onze Jimmy’s. Al onze jongerenwerkers zijn gecertificeerde Jimmy's, specialisten in jongereninformatie. Je kunt met al je vragen bij de jongerenwerkers terecht.