Subsidies en leningen voor energiebesparende maatregelen

Investeren in een duurzaam huis heeft veel voordelen. Het maakt uw huis comfortabeler en verlaagt uw energiekosten. Veel duurzame investeringen verdienen zichzelf snel terug en sommige leveren zelfs geld op. Wilt u energiebesparende maatregelen aan uw woning nemen? Dan kunt u subsidie en/of een lening aanvragen.

Energieloket Achterhoek

Voor advies en informatie over het verduurzamen van uw woning kunt u contact opnemen met Energieloket Achterhoek. Ook bieden zij hulp bij het aanvragen van subsidie of een lening. Het Energieloket Achterhoek is bereikbaar via telefoonnummer (0314) 820 360.

Subsidies

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Deze subsidie kunnen woningeigenaren en zakelijke gebruikers aanvragen voor maatregelen die het energieverbruik verlagen. Denk hierbij aan isolatiemaatregelen,  het kopen van bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

De ISDE is een landelijke subsidie en deze vraagt u ná aankoop aan. De ISDE is in ieder geval beschikbaar tot 31 december 2026. Bekijk de subsidie op de website van de RVO

Bespaar met Elkaar 2023 

Voor het nemen van isolatiemaatregelen heeft de Gemeente Montferland een eigen subsidieregeling. Deze is bedoeld voor woningeigenaren met o.a. een gezinsinkomen tot € 38.000 per jaar. Een aantal maatregelen mogen ook door de woningeigenaar zelf worden uitgevoerd: dakisolatie, vloerisolatie en gevelisolatie, met uitzondering van spouwmuurisolatie. Werkuren worden niet vergoed en de subsidie wordt uitbetaald nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd. 

Informatie over deze isolatiesubsidie is te vinden op de website van Energieloket Achterhoek.

Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) 

Verhuurders die hun woningen willen verduurzamen kunnen de SVOH aanvragen. Zij kunnen deze subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen, onderhoudsmaatregelen waarbij ook een energiebesparende maatregel wordt uitgevoerd, en energieadvies (waarbij ook een maatregel wordt uitgevoerd). 

Meer informatie over deze subsidie en de voorwaarden is te vinden op de website van de RVO

Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH)

Gemengde VvE’s en verhuurders van één of meer huurwoningen kunnen de SAH aanvragen om bestaande huurwoning(en) aardgasvrij te maken door deze aan te sluiten op een warmtenet. Zij kunnen subsidie krijgen voor aanpassingen in de woningen en aansluiting op een warmtenet.

Meer informatie over deze subsidie is te vinden op de website van de RVO.

Kortingen

Verlaagd btw-tarief (9%) isoleren van woning 

Dit geldt voor arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal aan vloeren, muren en daken bij woningen die ouder zijn dan twee jaar. 

Meer informatie vindt u op de website van de Belastingdienst.

Leningen

Toekomstbestendig Wonen Lening 

Wilt u uw huis duurzamer, toekomstbestendiger, asbestvrij of kwalitatief beter maken? Gemeente Montferland biedt de mogelijkheid om een aantrekkelijke lening af te sluiten voor het verbeteren van uw huis. 

Via Energieloket Achterhoek kunt u een ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’ aanvragen.

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening voor particulieren is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende maatregelen in of aan uw eigen huis te kunnen financieren. Heeft uw huishouden een verzamelinkomen lager dan € 60.000,- bruto op jaarbasis? Dan is de rente 0%.

Informatie over het aanvragen van een Energiebespaarlening kunt u vinden op de website van het Nationaal Warmtefonds.  

Combinatielening 

Het Nationaal Warmtefonds heeft naast de 0%-lening nu ook een Energiebespaarlening met combinatielening ontwikkeld voor mensen die niet of onvoldoende kunnen lenen om hun huis te verduurzamen.

Via het Nationale Warmtefonds kunnen zij nu maximaal €10.000,- lenen zonder daarover rente te betalen en zonder de eerste vijf jaar terug te hoeven betalen. Na vijf jaar wordt de financiële situatie van de aanvrager opnieuw bekeken.

Wat is uw maximale lening?

Wilt u alvast een indicatie van wat u kunt lenen? Met deze rekenhulp kunt u uw maximale lening berekenen.  

Stimuleringslening duurzame maatregelen non-profit organisaties

De ‘Stimuleringslening duurzame maatregelen non-profitorganisaties’ is bedoeld voor het verduurzamen van accommodaties van maatschappelijke organisaties zoals stichtingen, scholen en sportverenigingen. De lening kan worden gebruikt voor allerlei energiebesparende en energie opwekkende maatregelen, bijvoorbeeld voor isolatiemaatregelen, warmtepompen, ledverlichting en zonnepanelen. 

Meer informatie over deze lening kunt u vinden op de website van het Energieloket Achterhoek.

De Duurzame Monumenten Lening 

Als u uw monument gaat opknappen, dan is dat vaak ook het moment om energiebesparende maatregelen te nemen. Verduurzaming helpt bij het behoud van uw monument. Speciaal voor deze werkzaamheden kunt u de Duurzame Monumenten-Lening aanvragen. 

Bekijk de lening op de website van het Restauratiefonds

Informeer bij uw bank 

Er zijn verschillende leningen die u via uw bank kunt inzetten om te verduurzamen. Dit kan via een bouwdepot of een aparte lening. Sommige banken geven zelfs rentekorting op een duurzaam huis. Neem contact op met uw eigen hypotheekverstrekker voor de mogelijkheden.