Tientallen creatieve ideeën voor ledenbehoud na webinars

Het webinar ‘Blijf je club trouw’ heeft tientallen nieuwe ideeën opgeleverd voor ledenbinding- en behoud in de Achterhoek. Dat is het resultaat van de vijf webinars over ledenbinding- en behoud. Meer dan 100 deelnemers – waarvan 20 uit Montferland - volgden afgelopen week één van de webinars.

Via de methode Creatief Denken gingen de deelnemers zelf aan de slag om ideeën te bedenken. Dus geen kant en klare adviezen van experts over ledenbinding- en behoud, maar eigen creativiteit gebruiken om samen tot nieuwe inzichten te komen. Deze manier van werken leverde heel veel nieuwe ideeën en inzichten op.   

Anders denken zorgt voor nieuwe inzichten

Onder leiding van de trainers van Start2Create maakten de aanwezigen kennis met een aantal oefeningen in Creatief Denken om anders te denken. De start was met de omgekeerde vraag. De deelnemers gaven antwoord op de vraag "Hoe jagen we onze leden weg?". In drie minuten stond er zo een hele pagina vol. En het bleek dat de deelnemers veel antwoorden toch ook wel in de praktijk herkennen. Het interessante inzicht uit deze tool was dat als je leden wilt blijven binden je juist het omgekeerde uit de antwoorden dient te doen. De omgekeerde vraag leverde in korte tijd dus heel veel ideeën op.     

Vervolgens gingen de deelnemers aan de slag met andere creatieve werkvormen. Met de methode ‘Different Eye’ gingen ze via kenmerken van bekende personen (zoals Mickey Mouse, Albert Einstein en Jochem Meyer) op zoek naar activiteiten om leden te binden.  Omdat Jochem Meyer gek is op de natuur ontstond het idee voor een activiteit in de natuur met opdrachten en activiteiten voor de leden. Uiteraard krijgen de sponsoren van de vereniging ook een prominente plek in de wandeling.  

Ook Micky Mouse zorgde voor nieuwe inzichten. Zoals een sportevenement met een aansluitend themafeest na Corona, waar iedereen passende merchandise van de club ontvangt bij vertrek. Ook al is het karakter van Micky Mouse heel oud, in de verbeelding blijft hij altijd jong. Dit leidde tot het idee om jonge en oude leden samen te laten werken aan sportieve doelen.

Niks is onmogelijk

Bert Nijenhuis – voorzitter van gymnastiekvereniging SV Margiet uit Didam kijkt enthousiast terug op het webinar: "Voor mij was de avond een bevestiging van hoe wij als club in het besturen staan. Ons uitgangspunt is dat niks onmogelijk is. Door het gebruik van verbeeldingskracht ontstaan de mooiste ideeën."

Het mooiste idee van de avond vond Nijenhuis de Tour du Sport. Een samenwerking tussen clubs om elkaar te versterken, maar ook om sporters met nieuwe sporten kennis te laten maken. Nijenhuis vult aan: "Op Sportpark De Nevelhorst in Didam is met de Open Club De Nevelhorst een vergelijkbaar initiatief ontstaan. Dit webinar is voor mij een bevestiging dat we op de goede weg zijn."

Ook Marianne Bouwman – met BodyPlus als ondernemer actief op het gebied van sport en voeding - kijkt met een goed gevoel terug op het webinar: "Als sportieve zelfstandig ondernemer kan ik tijdens deze lockdown helemaal geen lessen en activiteiten aanbieden voor mijn leden en klanten. Dit kost mij veel energie. Het webinar heeft mij weer positieve energie gegeven. Het gevoel van we zijn er bijna en ik moet gewoon nog even doorgaan." De methode van Creatief Denken was voor haar een goede spiegel: "Doordat ik als zelfstandig ondernemer alleen werk zijn de werkvormen voor mij minder relevant. Echter kwam ik er tijdens de sessie achter dat ‘out of de box’ denken voor mij toch niet zo makkelijk is als ik gedacht had." Marianne geeft aan enkele goede ideeën opgepikt te hebben waar ze verder mee aan de slag gaat: "Zo ga ik het idee verder verkennen om leden thuis een klein aardigheidje aan te bieden om toch contact te hebben."

Samenwerking in de Achterhoek

Het webinar is een samenwerking tussen Achterhoek in Beweging, gemeenten en de buurtsportcoaches. Uit de Achterhoekse Verenigingsmonitor bleek namelijk dat 70% van de clubs ondersteuning wenst op het gebied van ledenbinding- en behoud. Zeker in tijden van Corona is dit onderwerp natuurlijk actueler dan ooit.

Ruth Mijnen – wethouder sport - kijkt terug op de webinars: "Ook nu is het belangrijk om onze sport, cultuur en gezelligheidsaanbieders te blijven ondersteunen. Nu het niet fysiek kan dan bieden we deze ondersteuning digitaal aan. De uitkomsten van de webinars zijn verrassend en de eerste reacties van deelnemers zijn erg positief. De deelnemers geven aan ook behoefte te hebben aan een vervolg. Daar gaan we uiteraard verder mee aan de slag. Ledenbinding en –behoud is zowel voor, tijdens als na corona een natuurlijk erg belangrijk." 

Mijnen benadrukt het belang van regionaal samenwerken vanuit Achterhoek in Beweging: "De uitdagingen voor clubs in de Achterhoek zijn grotendeels vergelijkbaar. Die stoppen niet bij gemeentegrenzen. Door op bepaalde thema’s de krachten te bundelen, kom je samen verder dan dat ieder voor zich aan de slag gaat."

Afbeelding

Foto webinar