‘Vastgesteld TAM-omgevingsplan Hoofdstuk 22d woningbouw Van Rouwenoortweg – Heeghstraat, Didam’ en vastgestelde ‘beleidsregels kwaliteit gemeentelijke woningbouwuitbreidingen Montferland’

Status: Vastgesteld

‘Vastgesteld TAM-omgevingsplan Hoofdstuk 22d woningbouw Van Rouwenoortweg – Heeghstraat, Didam’ en vastgestelde ‘beleidsregels kwaliteit gemeentelijke woningbouwuitbreidingen Montferland’

Burgemeester en wethouders van Montferland maken bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 3 juli 2025 het omgevingsplan ‘TAM-omgevingsplan Hoofdstuk 22d woningbouw Van Rouwenoortweg – Heeghstraat, Didam’ en de ‘beleidsregels kwaliteit gemeentelijke woningbouwuitbreidingen Montferland’ heeft vastgesteld.

Wat is een TAM-IMRO-plan?

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingegaan. Deze wet verplicht gemeenten om één integraal omgevingsplan voor de hele gemeente op te stellen. Bestemmingsplannen die onder het oude recht zijn vastgesteld, zijn automatisch opgenomen in het omgevingsplan. 

Het Digitaal Stelsel Omgevingswet introduceert een nieuwe digitale standaard voor het publiceren van wijzigingen in het omgevingsplan. Maar het is nog niet altijd mogelijk om deze nieuwe standaard te gebruiken. In deze gevallen mag de oude digitale standaard worden toegepast. Een wijziging die volgens de oude standaard wordt gepubliceerd, wordt een TAM-omgevingsplan genoemd. Dit is een tijdelijke alternatieve maatregel (TAM). Gemeente Montferland zet deze maatregel in om ontwikkelingen soepel door te kunnen laten gaan vanuit het stelsel van de Wet ruimtelijke ordening naar de nu geldende Omgevingswet.

Doel TAM-Omgevingsplan

Dit ‘TAM-omgevingsplan Hoofdstuk 22d woningbouw Van Rouwenoortweg – Heeghstraat, Didam’ voorziet in de planologische basis voor de realisatie van maximaal 143 woningen (inclusief meeloopinitiatieven) in verschillende woningbouwtypen in het gebied tussen de Heeghstraat en de Van Rouwenoortweg, aangrenzend aan de oostzijde van Didam en in een ontsluitingsweg naar de provinciale weg (N813). Dit TAM-omgevingsplan maakt deze ontwikkeling mogelijk.

Doel beleidsregels

Voor de gemeentelijke woningbouwuitbreidingen in Didam-Oost, Beek, Kilder en Stokkum zijn ‘beleidsregels kwaliteit gemeentelijke woningbouwuitbreidingen Montferland’ opgesteld voor de aspecten ‘erfafscheidingen’, ‘verhard oppervlak’, ‘groene daken’ en ‘nestvoorzieningen’ om een kwalitatieve duurzame (openbare) buitenruimte en kwalitatieve duurzame bebouwing te kunnen waarborgen. 

Wijzigingen

Het vastgestelde omgevingsplan en de vastgestelde beleidsregels zijn gewijzigd ten opzichte van het ontwerp omgevingsplan en ontwerp beleidsregels die eerder ter inzage hebben gelegen. Welke aanpassingen het exact betreffen is aangegeven in de ‘Nota van zienswijzen en ambtshalve wijzigingen’. De nota is integraal onderdeel geworden van de wijziging van het omgevingsplan. De wijzigingen zorgen niet voor significante wijzigingen van de bovengenoemde doelen van het omgevingsplan en de beleidsregels.

Inzage

Het vastgestelde wijzigingsbesluit omgevingsplan, met de documenten die daarbij horen, ligt van 16 juli tot en met 26 augustus 2025 (zes weken) ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis in Didam (Bergvredestraat 10). Tijdens de periode van ter inzage legging is het wijzigingsbesluit omgevingsplan tevens te raadplegen op de website ‘Omgevingsloket Regels op de kaar’t: https://omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart/zoeken/document. Als u bij de zoekterm de naam invult of de code ‘NL.IMRO.1955.opsgddmwonvrwghest-va01’ invoert, komt u direct bij het plan. Onder bijlage 3 bij de regels kunt u de ‘beleidsregels kwaliteit gemeentelijke woningbouwuitbreidingen Montferland’ inzien. Onder bijlage 16 bij de toelichting kunt u de ‘Nota van zienswijzen en ambtshalve wijzigingen’ inzien en onder bijlage 17 de, in de memo van 16 juni 2025 genoemde, aanvullingen hierop.

Beroep

Bent u het niet eens met het besluit? In de periode dat het besluit ter inzage ligt, kan beroep worden ingesteld door:

  • een belanghebbende, ook als geen zienswijze is ingediend over het ontwerp wijzigingsbesluit;
  • een niet-belanghebbende, kan beroep instellen als hij:
    • een zienswijze over het ontwerp wijzigingsbesluit heeft ingediend; of
    • geen zienswijze heeft ingediend en kan aantonen dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest om zienswijzen in te dienen; of
    • beroep wil instellen tegen wijzigingen die de raad bij de vaststelling van het wijzigingsbesluit heeft aangebracht.

 Beroep en een verzoek om voorlopige voorziening instellen kan bij de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Wij wijzen u erop, dat u ook digitaal kunt procederen. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Raad van State

 Een wijzigingsbesluit omgevingsplan treedt in werking op de dag 4 weken na bekendmaking van het besluit (artikel 16.78, lid 1, Omgevingswet). Het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening heeft geen schorsende werking.