Wandelaars Nationale Diabetes Challenge finishen met Rondje Nevelhorst

Vijfentwintig inwoners uit Didam en omgeving liepen dit jaar mee met de Nationale Diabetes Challenge 2021. Zij sloten deze wandelchallenge onlangs af met een Rondje Nevelhorst. In de periode mei tot en met september gingen ze de uitdaging aan om wekelijks drie keer per week te wandelen. Van weinig stappen naar steeds meer stappen. Ook na de afsluiting van de Challenge blijft de groep doorlopen.

Eigenlijk stond er als afsluiting een grotere regionale finale van alle Liemerse locaties in Zevenaar gepland. Het was de bedoeling dat Bas van de Goor, oud top-volleyballer en zelf voormalig diabetes patiënt en initiatiefnemer van de Nationale Diabetes Challenge, het startschot voor de finale gaf.

Na de nieuwe coronamaatregelen kon de organisatie niet anders dan de regionale finale op het laatste moment alsnog annuleren. De deelnemers aan de challenge in Montferland besloten in hun Whatsapp groep om er als alternatief een kleine finale van te maken rondom De Nevelhorst. Zo was er alsnog een alternatieve afsluiting. 

De Nationale Diabetes Challenge in Montferland is mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Gezondheidscentrum Didam, Sportcentrum Aerofitt, Coop Didam en de gemeente Montferland. Deze organisaties dragen met hun ondersteuning zo bij aan meer beweging en gezondheid in Montferland. 

Elke wandeling is een feestje

Iris Schaars (tot voor kort werkzaam bij FeelGoodClub Aerofitt) is één van de wandelbegeleiders en kijkt tevreden terug op de afgelopen editie: ‘Ondanks corona was elke wandeling weer een feestje. Het geeft veel energie om de deelnemers stappen te zien zetten naar een gezonder leven.’ Voor de deelnemers vindt ze het jammer dat de regionale finale in de Liemers op het laatste moment toch niet door ging: ‘De afgelopen twintig weken was die finale hun einddoel. Dit einddoel valt dan opeens weg. Dat is jammer. Maar deze groep is zo enthousiast dat ze alsnog hun eigen kleine finale met het Rondje Nevelhorst gingen lopen. Fantastisch!‘.

Fitter en energieker

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is een jaarlijks wandelevenement met inmiddels duizenden deelnemers. Zoals de naam mogelijk doet vermoeden is de challenge niet alleen voor mensen met diabetes, maar iedereen mag meelopen. Twintig weken wandelen deelnemers in een groep in de buurt. Ze wandelen samen met hun sportcoach, welzijnscoach of zorgverlener. Uit onderzoek blijkt dat deelnemers zich na afloop van de challenge zich fitter en energieker voelen, in gewicht afvallen en minder medicatie nodig hebben. Als afsluiting is er een landelijke finaledag. Hier komen alle wandelgroepen uit heel Nederland samen. Echter door corona is deze landelijke finaledag al twee keer geannuleerd. De finaledag voor 2022 is in de buurt, namelijk in het Gelredome.

Ook meewandelen?

In mei 2022 gaat er weer een nieuwe editie van de Nationale Diabetes Challenge van start. In het nieuwe jaar start de aanmelding voor de nieuwe editie. In de tussentijd wandelt de huidige groep samen de winter door. Geïnteresseerden om mee te wandelen zijn van harte welkom om in deze groep aan te sluiten. De groep wandelt elke maandagavond om 19.00 uur vanaf het Gezondheidscentrum Didam (Panhuis 52). Deelname is gratis. Voor aanmelden en/of meer informatie, neem contact op met de balie van het Gezondheidscentrum Didam via tel. (0316) 224 159.