Woningbrand Begoniastraat Didam
UPDATE:
De brandweer gaat afschalen. Verschillende eenheden keren terug naar de kazerne. Enkele blusvoertuigen gaan nog wel nablussen. Hierbij kan nog steeds enige rook vrijkomen. Het NL-alert blijft daarom, tot nader bericht, nog even van kracht.
Vier woningen zijn geheel verloren gegaan bij de brand. Eรฉn woning is zwaar beschadigd en รฉรฉn woning heeft vooral rook- en waterschade. De gemeente bekijkt, in overleg met de brandweer, wanneer bewoners van de Tulpenstraat naar hun woning terug kunnen. Voor de bewoners van de afgebrande woningen aan de Begoniastraat wordt in overleg met Salvage en de woningcoรถperatie een oplossing gezocht. Er raakte niemand gewond. De oorzaak van de brand is onbekend. Deze wordt door de politie onderzocht en zij nemen ook de verdere woordvoering over.
--
Vanwege de grote rookontwikkeling zijn ook zes woningen aan de Tulpenstraat ontruimd. De bewoners zijn in de buurt opgevangen. Het is nog onbekend wanneer deze naar hun woning terug kunnen.
De brandweer heeft het sein "brandmeester" gegeven. Vier woningen worden door een kraan gesloopt zodat ook de laatste brandhaarden afgeblust kunnen worden. De rookontwikkeling is sterk verminderd. Een deel van Didam blijft voorlopig nog wel last houden van rook- en geuroverlast.
--
In Didam aan de Begoniastraat staan zes woningen in brand. De woningen zijn ontruimd. In de omgeving ontstaat veel rook. Graag ramen en deuren gesloten houden.
Meer informatie over de brand staat op de website van de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland: https://www.vnog.nl/incidenten/woningbrand-begoniastraat-didam.
--
๐ฉ๐ฒ๐ฟ๐ฏ๐ฟ๐ฎ๐ป๐ฑ๐ถ๐ป๐ด๐๐ฟ๐ฒ๐๐๐ฒ๐ป ๐ฟ๐ผ๐บ๐ฑ๐ผ๐บ ๐๐ ๐ต๐๐ถ๐?
Bij de brand is geen asbest betrokken geweest. Wel kan het zijn dat er verbrandingsresten in de buurt terecht zijn gekomen. Dit zijn de normale verbrandingsresten bij brand. Deze zijn, het liefst met handschoentjes aan, eenvoudig op te ruimen of met water af te spoelen. Daarna de handen met zeep wassen.
Omdat er zonnepanelen op de daken lagen kunnen er ook scherfjes glas in de omgeving van de brand terecht zijn gekomen. Zonnecelscherven kun je in je tuin en omgeving met de hand opruimen. Doe dit ook bij voorkeur met handschoenen aan. Heb je geen handschoenen, was dan direct na het opruimen je handen met warm water en zeep.
Meer informatie hierover staat op de website van de VNOG:
https://www.vnog.nl/bereid-je-voor/brand/brand-in-de-buurt
https://www.vnog.nl/bereid-je-voor/brand/zonnepanelen