Woningen voor jongeren: gemeente Montferland werkt eraan

De gemeente Montferland werkt aan nieuwe woningen, ook voor jongeren. We willen extra woningen bouwen in Beek, Didam-Oost, Kilder, Stokkum en Zeddam. Daarvoor hebben we in de afgelopen periode vier bijeenkomsten georganiseerd met inwoners van deze dorpen. We hebben met hen gesproken over hun wensen, zorgen en ideeën. Veel inwoners willen betaalbare woningen, zodat ook jongeren een eigen huis kunnen vinden. Ook hebben we jongeren gevraagd naar hun mening. Zij hebben ons onder andere laten weten wat voor soort woningen ze zoeken. Onze jongerenambassadeurs Jaron (Beek), Nine (Didam-Oost), Linde (Kilder), Alexander (Zeddam) en Joyce (Stokkum) hebben ons daarbij geholpen.

Gemeente Montferland woningbouw jongeren 2024

Soort woningen

De jongeren die we hebben gevraagd naar hun mening hebben behoefte aan verschillende soorten woningen. Er worden beneden- en bovenwoningen gebouwd en rijtjeshuizen. We kijken of u daarbij ook zelf aanpassingen kan doen. Bijvoorbeeld het verplaatsen van een muur of het zelf plaatsen van een keuken. 

Kosten van de woningen

Een derde deel van de woningen wordt sociale huur. Een derde deel wordt sociale koop (met woningen tot €278.000), betaalbare koop (met woningen tot €390.000) en middenhuur (met woningen tot €1129,39 per maand). Deze prijzen zijn gebaseerd op 2024. Een derde deel wordt vrije sector. Dat betekent dat deze woningen beschikbaar komen via makelaars. Ook staat de gemeente ervoor open als een enthousiast groep mensen zich meldt voor het kopen van een stuk grond om hier zelf iets op te bouwen. 

Planning

We hebben inwoners van de dorpen naar hun mening en ideeën gevraagd zonder al te kijken naar de kosten. We hebben hen schetsontwerpen laten zien. Nu heeft de gemeenteraad ons gevraagd om te kijken hoe we de kosten omlaag kunnen brengen. Op zo’n manier dat we toch rekening blijven houden met de wensen van de inwoners. Dat zorgt ervoor dat we wat vertraging oplopen in de plannen. We verwachten na de zomer te starten met de inzageprocedure. Dan kan iedereen zijn of haar mening geven over het plan. We hopen dat we medio 2026 kunnen starten met bouwen.

Let op! De schop kan nog niet in de grond, naar verwachting is dit op zijn vroegst in 2026.

Huurwoning

Bent u geïnteresseerd in een huurwoning? Schrijf u dan zo snel mogelijk in bij Plavei. Hoe langer u ingeschreven staat, hoe hoger de kans op een huurwoning.