Dagelijks leven

Bankrekekening openen

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen na aankomst in Nederland bij banken en andere betaaldienstverleners snel en gemakkelijk een betaalrekening openen. Op de website van Betaalvereniging Nederland staan links naar aanbieders van betaalrekeningen, vaak zelfs met Oekraïense vertaling.

Geld opnemen

Men kan met een Oekraïense bankpas contant geld opnemen bij een bank/geldmaat. Dit lukt niet altijd, bijvoorbeeld wanneer een bepaalde bank in Oekraïne geldopnames in het buitenland blokkeert.

Boodschappen/eten

Dit kan in alle supermarkten en moet betaald worden uit het ‘leefgeld’. Vrijwilligers van Welcom kunnen ondersteuning bieden bij het boodschappen doen.

Kerkbezoek

Oekraïense vluchtelingen die in de gemeente Montferland verblijven en graag een bezoek willen brengen aan de kerk, zijn onder andere van harte welkom in de Russisch Orthodoxe Kerk in het Buitenland te Arnhem.

De kerk staat open voor iedereen en iedereen is van harte welkom. De bisschoppen van de Russisch Othodoxe Kerk in Arnhem laten via de website weten: “De kerk verenigt in haar gebed en dienst reeds lang Russen, Oekraïners, Wit-Russen en vertegenwoordigers van vele andere volkeren, onder wie zij haar dienst verricht over de gehele wereld, ongeacht staatsgrenzen of politieke systemen.”

Bekijk voor meer informatie de website van Parochie Moeder Gods Bescherming – Russisch Orthodoxe Kerk in het Buitenland te Arnhem.

Telefoneren naar Oekraïne

Oekraïners hebben waarschijnlijk nog geen Nederlands mobiel abonnement. Zij kunnen met een gratis Lebara prepaid kaart direct en zonder beltegoed gratis onbeperkt bellen en sms’en naar Oekraïne. Welcom is in het bezit van telefoniekaarten. Oekraïense vluchtelingen ontvangen deze bij het intakegesprek van Welcom. Daarnaast is de gratis Lebara simkaart verkrijgbaar bij tankstations en zelfstandige telecomwinkels.