Dagelijks leven

Bankrekekening openen

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen na aankomst in Nederland bij banken en andere betaaldienstverleners snel en gemakkelijk een betaalrekening openen. Op de website van Betaalvereniging Nederland staan links naar aanbieders van betaalrekeningen, vaak zelfs met Oekraïense vertaling.

Geld opnemen

Men kan met een Oekraïense bankpas contant geld opnemen bij een bank/geldmaat. Dit lukt niet altijd, bijvoorbeeld wanneer een bepaalde bank in Oekraïne geldopnames in het buitenland blokkeert.

Boodschappen/eten

Dit kan in alle supermarkten en moet betaald worden uit het ‘leefgeld’. Vrijwilligers van Welcom kunnen ondersteuning bieden bij het boodschappen doen.

Telefoneren naar Oekraïne

Oekraïners hebben waarschijnlijk nog geen Nederlands mobiel abonnement. Zij kunnen met een gratis Lebara prepaid kaart direct en zonder beltegoed gratis onbeperkt bellen en sms’en naar Oekraïne. Welcom is in het bezit van telefoniekaarten. Oekraïense vluchtelingen ontvangen deze bij het intakegesprek van Welcom. Daarnaast is de gratis Lebara simkaart verkrijgbaar bij tankstations en zelfstandige telecomwinkels.