Eikenprocessierups

Algemeen

De processierups geeft in de periode half mei tot augustus, ook in Montferland, overlast. Deze rups heeft brandharen, die jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen kunnen veroorzaken. Als u de eikenprocessierups tegenkomt, laat deze met rust en maak een melding bij de gemeente.

Goed om te weten

Voordat u een melding maakt: kijk via bovenstaande knop of uw melding(en) al bekend is bij de gemeente. Is uw melding nog niet bij ons bekend? Dan kunt u klikken op nieuwe melding doorgeven.

Hoe herken ik de eikenprocessierups?

Overdag is de rups het best waar te nemen. De nesten van deze rups zijn zichtbaar op de stam of de takken van een eikenboom. In deze nesten groeperen de rupsen zich overdag. ‘s Nachts gaan de rupsen als een groep op zoek naar voedsel in de boom. Laat de nesten en rupsen ten alle tijden met rust. Ook als er geen rupsen in het nest zitten kunnen er brandharen aanwezig zijn. 

Gebruik geen folie!

Het gebruik van plastic folie of plakstrips om eikenbomen doet meer kwaad dan goed. Veel natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups kunnen vastgeplakt raken. Daarnaast weerhoudt het gebruik van plastic folie de rupsen er niet van hun weg te vervolgen. Ze lopen moeiteloos over het plastic. Vogels kunnen plastic binnen krijgen als ze de rupsen achter de folie willen opeten. Soms laat de folie los en verwaait het in de directe omgeving.

Preventieve bestrijding

De gemeente voert in mei preventieve bestrijdingen uit, door een biologisch bestrijdingsmiddel in haar eiken te blazen. Dit middel wordt gelijk nadat de rupsen uit hun ei komen gebruikt. In dit stadium van de rups zijn ze nog niet schadelijk voor de volksgezondheid. De brandharen krijgt de rups pas in een later ontwikkelingsstadium. In het buitengebied houdt de gemeente rekening met bedreigde en beschermde vlinders, op deze locaties vindt geen preventieve bestrijding plaats. In plaats daarvan kijkt de gemeente of met meer flora en fauna het biologische evenwicht in de bermen kunnen herstellen, zodat op die plekken op natuurlijke wijze de overlast van de eikenprocessierups verminderd wordt.  

Fietsroutes eikenprocessierups

Fietsroutes eikenprocessierups downloaden

Curatieve bestrijding

Besmette bomen worden na controle gemerkt met een rood/wit afzetlint met de tekst: "Pas op! Eikenprocessierups". Als de boom op gemeentegrond staat, laat de gemeente de nesten verwijderen. Omdat er erg veel nesten zijn, hebben belangrijke wegen en fietspaden voorrang bij de bestrijding. De gemeente verwijderd de nesten alleen binnen de kernen en langs een aantal belangrijke fietsroutes in het buitengebied (van Didam naar ’s-Heerenberg en Doetinchem). Op deze fietsroutes na, worden in het buitengebied de nesten niet verwijderd.  

afzetlint

Hoe voorkom ik ongemak?

Vermijd elk contact met de rupsen en de nesten van de rupsen. Zorg bij bezoek aan gebieden waar de eikenprocessierups voorkomt voor goede bedekking van de huid en was uw kleren bij voorkeur op 60º.

Bij aanraking van de rupsen de huid goed spoelen met water en niet krabben of wrijven. Een zachte crème met menthol kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten en bij irritatie aan ogen altijd contact op met uw huisarts.

Meer informatie?

Voor informatie over de bestrijding en aanpak van overlast kunt u contact opnemen met de gemeente Montferland (0316) 291391.