In gesprek met burgemeester Harry de Vries

“Rennen om mijn hoofd leeg te maken”

Hij voelt zich helemaal op zijn plek in de gemeente Montferland. Volgende week wordt hij 67, maar met een mogelijk afscheid is Harry de Vries helemaal niet bezig. “Ik ben blij dat de minister heeft besloten dat ik hier nog even burgemeester mag blijven en ik bedank vooral de gemeenteraad voor het vertrouwen. Het voelt gewoon heel prettig.”
 
Harry de Vries is een gedreven en ervaren bestuurder. Hij is sinds 1 oktober 2021 burgemeester van de mooie gemeente Montferland. Vanaf dag één stelde hij zich open voor zijn nieuwe werkomgeving. Wíj zijn benieuwd wie Harry de Vries is wanneer hij zijn ambtsketen niet draagt….

De koffie is geserveerd. Hij kiest zelf voor een kop thee. Ondertussen vertelt Harry de Vries dat hij vooral de lokale politiek zo ontzettend interessant vindt. Wijzend op de paperassen op zijn bureau: “De ene keer praten we over de regionale samenwerking, de andere keer over ondermijning. Onlangs mocht ik een Koninklijke Erepenning uitreiken aan de honderdjarige harmonie in Stokkum. Hier sta je dicht bij de mensen en kan ik mezelf zijn. Op straat en in het gemeentehuis. Montferland geeft me energie.”

Gevoelsmens

Harry de Vries woont als interim burgemeester in Nijmegen. Hij is getrouwd met Stella, vader van David, Elise en Joël en trotse opa van drie kleinkinderen. De vierde is op komst. Harry de Vries noemt zichzelf een gevoelsmens en bewaakt de balans tussen werk en privé, stelt hij nadrukkelijk. “Ik heb me nooit verloren in mijn baan. Ik ging met mijn kinderen naar het voetbalveld, waar ik ook als coach mijn steentje heb bijgedragen. Ik bezocht de hockeywedstrijden van mijn dochter en ging van het ene sportveld naar het andere. Nog steeds is ons gezin het belangrijkste. Ik kan ook genieten van mijn kleinkinderen.”

Harry de Vries maakt graag tijd voor zijn hobby’s. Wat te denken van sport,  reizen naar Italië en muziek. “Ik heb drie marathons gelopen. Tegenwoordig houd ik het bij halve marathons. Ik trek nog steeds drie keer in de week mijn hardloopschoenen aan. Heerlijk. Ook in het Bergherbos kunnen mensen me tegenkomen. Sport kost energie, maar levert nog veel meer energie op. Daarmee kan ik heerlijk mijn hoofd leegmaken. Sporten is voor iedereen goed.”

Bourgondiër

Naast sporten noemt Harry de Vries zichzelf een Bourgondiër. “Wij zijn gek op Italië, gaan er graag op vakantie, bezoeken Italiaanse restaurants en ik kook graag Italiaans. Op mijn laptop zoek ik recepten, waarmee ik aan de slag ga. Italië is de culturele bakermat van Europa, Italianen weten wat lekker eten is, maar verstaan ook de kunst van het leven. Daar zouden wij wel een voorbeeld aan kunnen nemen. In Nederland hebben we altijd haast. Wij moeten juist meer tijd proberen te nemen voor de leuke dingen in het leven. Zoals muziek! Ik ben een grote fan van De Dijk en heb ze zeker veertig keer zien optreden. Fantastisch! Vorig jaar namen ze afscheid. Bij het laatste nummer ‘Mag het Licht Uit’, kwam er ook bij mij een traantje. Die muziek, die stem van zanger Huub van der Lubbe, de muzikanten en de teksten. IJzersterk. Je zou de tekst van het nummer ‘Dansen op de Vulkaan’ eens moeten ontleden. Het klopt gewoon. We dansen in Nederland op de vulkaan. We moeten wakker worden en onze zegeningen tellen. Ik heb nog een advies: wees allemaal wat aardiger voor elkaar. Laten we kijken wat we wél hebben. Laten we niet zo roekeloos met onze planeet omgaan en onze kinderen en kleinkinderen opzadelen met de ellende die wij achterlaten. Roep niet altijd naar de overheid dat het anders moet, maar kijk ook naar wat je zelf kunt doen. Het goede nieuws is dat we er samen echt iets moois van kunnen maken. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.”

 

Harry de vries il tonno rosso
Foto door Robin Sommers