In gesprek met raadslid Freddy van Dijken (D66)

"Ik kan en durf een mening te geven"

Freddy van Dijken (48) mag gerust een veelvraat genoemd worden. Zijn cv telt een duizelingwekkend aantal activiteiten én privé kookt en bakt hij de lekkerste dingen.
“Het liefst voor grotere groepen.” Die verbindende rol, ook dat kenmerkt hem. “Ik geloof heilig in een maatschappij, waarin we het samen moeten doen.”

Een kleine greep uit de ambachten die hij vervult: raadslid voor D66, leraar bij Hogeschool Van Hall Larenstein, buurtverbinder en coördinator zwerfafvalbrigade in zijn woonplaats Stokkum en vrijwilliger voor de zomerschool. “Ik heb weinig nodig om ergens in geïnteresseerd te raken,” geeft Van Dijken aan. Wie verder kijkt, ziet de gelijkenissen: zijn passie voor groen en duurzaamheid én een warm hart voor de underdog. Altijd is er dat rechtvaardigheidsgevoel. “Ik durf een mening te geven, niet iedereen kan dat.”

Bij zijn werkgever Hogeschool Van Hall Larenstein is hij naast leraar ook voorzitter van de medezeggenschapsraad. Als student op dezelfde school was hij als achttienjarig broekie voorzitter van de studentenvakbond. Deze maand steekt hij zijn handen uit de mouwen voor Achterhoek Pride, waarin de diversiteit in deze regio wordt gevierd. “Ik kom op voor de minderheid. Ik wil tegengas geven om iedereen scherp te houden. Die drive is te groot. Die kan ik niet temmen.”  

Ook in de gemeenteraad laat Freddy van Dijken zijn liefde voor de underdog zien. Als een open boek laat hij zijn stem horen. Niets voor niets is het motto van zijn partij: ‘We laten iedereen vrij, maar niemand vallen.’ Dat doet Freddy ook in Stokkum niet. Daar vindt hij in 2007 samen met zijn man André Menting rust en ruimte in een oude woning aan de Kastanjelaan. Naast hun huis staat sinds vorig jaar André’s droom: OnsLokaal, een gloednieuwe streekwinkel en terras met lekkere en duurzame producten uit de Achterhoek en Liemers. 

Freddy van Dijken is sinds coronatijd één van de vijf buurtverbinders in het dorp. Zijn doel: iedereen met elkaar verbinden en de leefbaarheid in zijn kern vergroten. “Er komen in Stokkum meer mensen van buiten het dorp wonen. Die horen er pas echt bij als ze bij een vereniging zitten. Maar niet iedereen is aangesloten bij een club. Ook zijn er veel alleenstaanden.”

Intussen is het online platform MijnStokkum.nl in de lucht. Hierop kunnen dorpsbewoners alles lezen over hun dorp. Freddy van Dijken is de beheerder van deze site. Ook het huiskamerrestaurant is een groot succes. Eén keer in de maand eten dertig inwoners uit Stokkum in de pastorie een uitgebreide warme maaltijd. Freddy: “Ik krijg daar energie van.” Ondanks zijn passie voor koken, laat hij het bereiden van het eten aan anderen over. “De eerste keer deed ik het zelf. Dat was toch iets te veel van het goede.” Lachend: “Ik vind vrijwilligerswerk leuk, maar er zijn ook grenzen.”  

Verbanden legt Freddy van Dijken ook tussen zijn (vrijwilligers)werk en politieke activiteiten. “Ik heb zelf in 2017 de bacheloropleiding ‘Management van de Leefomgeving’ op Hogeschool Van Hall Larenstein bedacht om een andere soort student binnen te krijgen. Ik leid studenten op om projecten in de openbare ruimte van de grond te krijgen. Niet om ze zelf te bedenken, maar door bewoners en alle partijen met elkaar te verbinden. Daar draait het nu om.”

Hij maakt vaak gebruik van voorbeelden uit de politiek in de lespraktijk. “Bijvoorbeeld het centrumplan in Didam. Hoe krijg je de mensen mee? En vorige week hebben studenten meegeholpen tijdens de tegelwipactie. Daarbij kregen inwoners een plantje mee voor elke meegenomen tegel. Hoe zorg je ervoor dat er zoveel mogelijk mensen meedoen?” Een inclusieve samenleving, Freddy van Dijken is een vurig voorstander en voegt elke dag de daad  bij het woord. Het is zijn DNA.

Freddy van Dijken
Foto: Dies Goorman