In gesprek met raadslid Inge Hultermans (Helder)

Soms mist ze de Brabantse gemoedelijkheid. Inge Hultermans (59) verhuisde vanwege haar studie aan het CIOS op jonge leeftijd naar Gelderland om nooit meer terug te keren naar haar geboortestad Tilburg. In de Liemers vond ze werk, stichtte ze een gezin en begon ze onverwacht aan een carrière in de gemeentepolitiek.

Door het leven van Inge Hultermans loopt één belangrijke rode draad: sport. Zwemmen, judo, tennis, turnen, padel, mountainbiken, wandelen, fitness, badminton. De lijst is lang, geeft ze toe. “Veel van die sporten doe ik nog steeds. Ik probeer iedere dag te fitnessen, ik wandel regelmatig, maar sta ook graag op de padelbaan. En als het weer goed is, trek ik met de mountainbike het bos in. Heerlijk. Met sporten maak ik mijn hoofd leeg. Het geeft me nieuwe energie, ook in mijn hoofd. Sporten zorgt ervoor dat ik goed in mijn lichaam zit. Of ik er verslaafd aan ben? Haha, nee hoor, ik ken mijn grenzen.”

Gemeenteraad

Niet alleen in haar vrije tijd draait er veel om sport, ook zakelijk. Ze werkte als hoofd zwemzaken van het voormalige zwembad De Hoevert in Didam, verzorgt als zzp’er tennisles en is tegenwoordig coördinator zwemlessen bij zwembad Den Helder in Doesburg. Als vrijwilliger vervult ze daarnaast een bestuursfunctie bij Badmintonclub Didam. Haar betrokkenheid bij De Hoevert leidde indirect haar politieke carrière in. “Zwemmen is heel belangrijk voor de mens. Je hele lichaam komt er mee in beweging. De discussie om De Hoevert te sluiten, vond ik vreemd. Een dergelijke voorziening moet je als gemeente in stand houden voor je inwoners. Ik kwam in gesprek met Rob Mos, toen van partij Mos en later Helder. Zijn visie sprak me aan. Zo ben ik bij Helder terechtgekomen. En ik moet zeggen, het bevalt me goed. Omdenken is mijn tweede natuur. Ik probeer overal met een frisse blik tegenaan te kijken. Daarbij komt het goed uit dat ik een vechter ben. Ik geef niet snel op.”

Spannende periode

Dat doorzettingsvermogen komt haar privé ook goed van pas. Ze kreeg enkele jaren geleden borstkanker, waarna een spannende periode volgde. “Ik was boos. Waarom overkwam mij dit? Ik rook niet, ik sport veel. Dat was mijn eerste reactie. Maar zo mag je natuurlijk niet denken. Ik heb het hele pakket gehad: twee operaties, chemo, bestralingen. En ik ben er nog steeds niet klaar mee. Lichamelijk en mentaal moet ik nog wat stappen zetten. Ook in die gedachte vind ik een nieuw zwembad een must. Kanker vraagt veel van je lichaam en het is dan belangrijk om te bewegen. Zwemmen zorgt ervoor dat je beweegt zonder dat het heel veel kracht kost. Ik heb daarom ook een zwemactie opgezet voor de strijd tegen kanker. De opbrengst gaat naar de Maarten van der Weijden Foundation.”

Gezin

Sport en politiek domineren haar dagelijkse agenda. Maar Inge heeft ook een gezin. Met haar vorige partner kreeg ze twee kinderen: Ayco (27) en Kirsten (26). Beiden actief in de handboogsport. “Kirsten werd nog niet zo lang geleden zelfs wereldkampioen. En Ayco was erg goed in judoën. Ik vind het erg leuk dat ze ook zo sportief zijn.”

Tegenwoordig woont Inge samen met Jan Mentink. Tot voor kort zaten ze beiden in de gemeenteraad voor de partij Helder. Al deed Jan een stapje terug toen Rob Mos als wethouder af moest treden. Zo kon Rob de gemeenteraad weer in. “Jan is mijn sparringpartner. Samen gaan we regelmatig naar Finland. Daar genieten we van de rust en ruimte. En je kunt daar heerlijk wandelen en mountainbiken.”

Raadslid Inge Hultermans (Helder)
Foto door Robin Sommers