In gesprek met raadslid Jan Mentink (Helder)

Jan Mentink (73) kwam vorig jaar in de raad voor de lokale partij Helder. Nu stopt hij als raadslid. “Dan kan Rob Mos terugkeren.”

Op 5 oktober neemt Jan Mentink afscheid van de gemeenteraad. Hij is dan zo’n anderhalf jaar raadslid geweest. “Ik heb in de zomervakantie het besluit genomen om plaats te maken voor Rob Mos en mijn ontslag bij de burgemeester ingediend”, zegt hij.

Waarom? “Rob was wethouder, maar sinds de val van het college, heeft hij niets meer. Rob is een beter raadslid dan ik, met veel meer ervaring. En daarnaast: hij is ook met Helder begonnen. Het is zijn partij!” 

Heeft Rob Mos hem gevraagd zijn zetel aan hem af te staan? “Nee hoor, ik ben zelf naar Rob gegaan. Ik zei: ‘Wat vind je ervan als ik wegga en jij op mijn plaats kan zitten?’ Hij zei: ‘Dat zou schitterend zijn.’” 

En wat zegt Mentink tegen de kiezers die op hem stemden? “Ik kan het ze uitleggen. Bovendien denk ik dat veel mensen blij zijn wanneer Rob in de raad terugkeert. Ik heb geen grote daden op mijn naam staan, ik was nog veel aan het leren.” 

Natuurlijk vindt hij het jammer om te stoppen, zegt hij. “Ik was best graag doorgegaan. Daarom blijf ik wel politiek actief, want ik word fractievolger. Als fractievolger kan ik voor Helder raadscommissies bijwonen. Zo kan ik meer ervaring opdoen.” 

Zwembad

Het was immers een beetje onverwachts dat hij in de gemeenteraad kwam, heeft hij eerder in ons gesprek verteld. “Ik wilde wel op de lijst en dacht dat mij als kandidaat op plek 5 niet zoveel kon gebeuren. Maar er stemden zoveel mensen op Helder dat ik ook in de raad kwam. Ik heb toen gezegd dat ik me ga inzetten voor een nieuw zwembad in Didam. Het doet me nog steeds pijn dat De Hoevert gesloten en gesloopt is.”

Die politieke interesse voor het zwembad is geen toeval. Mentink was zwemleraar en manager in De Hoevert. “Ik ben in 1973 in Didam komen wonen, na heel wat verhuizingen in mijn jeugd door het werk in de textiel van mijn vader. Ik heb zelfs vierenhalf jaar in Indonesië gewoond. Na mijn diensttijd kwam ik bij mijn ouders in Almelo en ging er in het zwembad werken. Daar leerde ik mijn vrouw kennen. We zijn naar Didam verhuisd waar ik in het net geopende zwembad De Hoevert begon.” 

Mentink werkte tot zijn pensioen in 2012 in De Hoevert. Zijn vrouw was vier jaar eerder overleden. “We hadden een potje gemaakt om samen te gaan reizen. Na haar overlijden heb ik dat gebruikt om eerder te stoppen met werken.” 

Inge Hultermans is zijn tegenwoordige partner. Ze was hoofd zwemzaken van De Hoevert én zit ook voor Helder in de raad. Was dat niet lastig? Hultermans, die koffie meedrinkt onder de overkapping in de achtertuin, schudt haar hoofd. “Welnee, het is heerlijk om samen te sparren. Veel mensen weten helemaal niet dat we partners zijn. En eigenlijk hadden we dat zo willen houden. Sommige raadsleden weten het nog steeds niet.” 

Mentink: “We hebben in de raad ook heel bewust niet bij elkaar gezeten. En nee, we hebben nooit ruzie. Ruzie maken met Inge lukt niet. Ze zegt gewoon niets meer.”

Jan Mentink, raadslid, Helder
Foto: Robin Sommers