Het Omgevingsplan

In het Omgevingsplan komen alle regels voor de fysieke leefomgeving te staan. Bijvoorbeeld waar u mag bouwen, een bedrijf mag vestigen of waar de natuur beschermd moet worden.

Het Omgevingsplan geldt net als de Omgevingsvisie voor het hele grondgebied van de gemeente. De gemeente heeft tot 1 januari 2032 de tijd om alle regels over de fysieke leefomgeving mee te nemen in één Omgevingsplan. 

Deze regels staan nu nog in de verschillende bestemmingsplannen en verordeningen van de gemeente. Wanneer de Omgevingswet op 1 januari 2024 ingaat, worden de regels van de bestemmingsplannen, verordeningen en een aantal rijksregels samengevoegd in het tijdelijk Omgevingsplan. Het Omgevingsplan geldt voor heel gemeente Montferland. 

Op dit moment wordt de omgevingsvisie gemaakt. Daarvoor voert de gemeente nu veel gesprekken met inwoners en organisaties uit Montferland. Dit heeft als doel dat de omgevingsvisie die straks wordt gemaakt, ook echt die dingen aanpakt waar mensen nu tegenaan lopen. De omgevingsvisie wordt zo een visie die samen met inwoners tot stand komt. 

In de eerste helft van 2024 wordt de visie in concept opgesteld. Daarop volgt een mogelijkheid om digitaal hierop te reageren, waarna de gemeenteraad de visie zal vaststellen. Naar verwachting zal dit in het najaar van 2024 plaatsvinden. 

Omgevingsplan en afwegingsruimte

Overgangsfase

De invoering van de Omgevingswet heeft invloed op lopende procedures, in het bijzonder voor de aanvraag voor de herziening van een bestemmingsplan. Het overgangsrecht is geregeld in de ‘Invoeringswet Omgevingswet’. 

Aanvragen aanpassing bestemmingsplan

De Omgevingswet die wordt ingevoerd, heeft invloed op procedures die al gaande zijn, vooral wanneer het gaat om het aanvragen van een aanpassing van een bestemmingsplan. De regels over wat er gebeurt tijdens deze overgangsperiode zijn opgeschreven in de 'Invoeringswet Omgevingswet'.

Vanaf 1 januari 2024 gaat de Omgevingswet in. Als bestemmingsplannen vóór die datum openbaar worden gemaakt, worden ze beoordeeld op de regels die op dat moment gelden. Als ze na die datum openbaar worden gemaakt, worden ze gezien als wijzigingen van het Omgevingsplan. 

Wat betekent dit voor bestemmingsplanprocedures?

Bestemmingsplannen die vóór 1 januari 2024 zijn gepubliceerd, worden behandeld volgens de regels die op dat moment geldend waren. Plannen die na deze datum worden bekendgemaakt, moeten worden voorbereid volgens de Omgevingswet, wat betekent dat ze worden behandeld als wijzigingen van het Omgevingsplan.

Het omgevingsplan heeft een groot bereik

Het Omgevingsplan gaat niet alleen over 'evenwichtige toedeling van functies aan locaties'. Het Omgevingsplan heeft regels voor alles wat te maken heeft met de fysieke omgeving. Daardoor worden zaken zoals veiligheid, gezondheid en duurzaamheid ook meegenomen bij het beoordelen van een aanvraag.

We onderzoeken of er een 'evenwichtige toedeling van functies aan locaties' kan worden bereikt. We kijken naar het gevolg van activiteiten op alle onderdelen van de fysieke omgeving. Onder de nieuwe wet wordt uw idee dus op meer vlakken beoordeeld dan onder de oude wet. We nemen meer onderwerpen in overweging en er is meer ruimte voor aanpassingen op lokaal niveau.