Voor wie is het Sociaal Team Jeugd?

Het Sociaal Team Jeugd is er voor ouders, opvoeders en jongeren met vragen over opvoeden, opgroeien, zorg en welzijn.

De medewerkers van het Sociaal Team hebben verschillende achtergronden en ervaringen. Door deze krachten te bundelen is veel deskundigheid in huis. Zij hebben verder goede contacten met organisaties, huisartsen, scholen en zorginstellingen binnen de gemeente.

Het Sociaal Team Jeugd zorgt voor kortdurende hulp en ondersteuning. Soms is inzet van ondersteuning door een andere (tweedelijns) zorgaanbieder nodig. We kijken dan samen met u welke ondersteuning en welke zorgaanbieder het beste bij u past. Het Sociaal Team Jeugd kan dan zorgen voor de toegang tot de tweedelijns hulp. De gemeente heeft daarvoor met zorgaanbieders afspraken gemaakt.

Meer informatie over tweedelijns hulp.

Voorbeelden van vragen die u aan het Sociaal Team Jeugd kunt stellen, zijn:

  • Heeft uw peuter extreem driftige buien?
  • Heeft uw kind angsten of moeite met slapen?
  • Heeft uw kind moeite met sociale contacten of wordt het gepest?
  • Bent u bang dat uw puber teveel gamet?
  • Merkt u dat uw kinderen last hebben van uw scheiding?

Maar ook met andere vragen kunt u bij het Sociaal Team Jeugd terecht. Wij helpen u de dingen op een rijtje te zetten en zoeken samen met u naar een antwoord of oplossing. We adviseren bijvoorbeeld over welke hulp het beste past bij uw situatie en geven tips en adviezen. Of we bieden u zelf hulp.

Familiegroepsplan

Wilt u een probleem in de opvoed- en opgroeisituatie van uw kind aanpakken? Dan kunt u hiervoor samen met uw familie en uw sociale netwerk een familiegroepsplan opstellen. Daarin legt u vast hoe u de situatie wilt verbeteren en wat u hiervoor nodig heeft. Zo houdt u de regie over de benodigde ondersteuning in eigen hand. Heeft u een familiegroepsplan gemaakt? Dan kunt u dit meenemen naar het gesprek.

Iemand meenemen?

Met zijn tweeën hoort u meer dan alleen. U kunt het gesprek alleen aangaan of, als u dat prettiger vindt, iemand erbij vragen. Dit kan bijvoorbeeld een familielid, vriend of mantelzorger zijn. Wilt u graag iemand meenemen, maar niet iemand uit uw eigen omgeving? Iedereen die contact heeft met het Sociaal Team over hulp of zorg, kan gebruik maken van professionele onafhankelijke cliëntondersteuning via MEE. Cliëntondersteuning helpt ouders en jeugdigen om zo veel mogelijk zelf keuzes te maken en zelf te bepalen welke hulp ze krijgen. Dit noemen we ook wel zelf de regie houden. Deze cliëntondersteuner ondersteunt u bij het contact met het Sociaal Team. Klik hier voor meer informatie.

Kosten

Voor de ondersteuning van het Sociaal Team Jeugd hoeft u geen eigen bijdrage te betalen. U betaalt ook geen eigen bijdrage als er hulp of zorg ingezet wordt vanuit de Jeugdwet.