Ontwikkelingsplan supermarkten Didam

Het plan van de supermarkten wordt in opdracht van een particuliere projectontwikkelaar Groenstaete ontwikkeld en uitgevoerd. Dit in tegenstelling tot het centrumplan Didam, dat in opdracht van de gemeente Montferland wordt uitgevoerd. 

Wat omvat het plan voor de supermarkten?

Het plan voor de supermarkten biedt een kader voor de herontwikkeling van de locatie van het voormalige gemeentehuis en omgeving. Het plan omvat, naast de gemeentehuislocatie, ook de locatie van de bibliotheek, het voormalig postkantoor en de huidige Coop-winkel. Het voornemen is om op de locatie van het voormalige gemeentehuis (achterste gedeelte) een nieuwe Coop-winkel te realiseren met daarboven 16 appartementen. Op de locatie van de huidige Coop aan de Hoofdstraat, komt een nieuwe Aldi-winkel met daarboven 21 appartementen. Op de locatie van de bibliotheek en het voormalig postkantoor wordt een gezamenlijk parkeerterrein aangelegd.

Wat is er al gebeurd en hoe gaat het verder?

  • In 2016 stelde de gemeenteraad van Montferland het Masterplan Didam vast;
  • Op 11 juni 2019 stemde het college in met het ontwikkelingsplan supermarkten Didam;
  • Op 12 juni 2019 werd het plan aan omwonenden gepresenteerd in het oude raadhuis;
  • Het plan is door ontwikkelaar Groenstaete in 2019 en 2020 verder uitgewerkt;
  • In 2020 heeft de gemeenteraad een coördinatiebesluit genomen, waardoor de bestemmingsplanherziening en de aanvraag omgevingsvergunning tegelijkertijd in 1 procedure worden doorlopen;
  • Het college heeft in december 2020 ingestemd met het ontwerp bestemmingsplan en de aanvraag omgevingsvergunning;
  • De stukken zijn begin 2021 gepubliceerd en ter inzage gelegd;
  • In reactie op de plannen zijn vijf zienswijzen ingediend. De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan vervolgens op 14 oktober 2021 gewijzigd vastgesteld. Hierop is door enkele partijen beroep aangetekend. De Raad van State heeft het bestemmingsplan en de aanvraag omgevingsvergunning bij uitspraak van 1 februari 2023 op een enkele detail na, onherroepelijk goedgekeurd;
  • Naast bovenstaande bestuursrechtelijke procedure (bestemmingsplan en omgevingsvergunning) loopt er sinds december 2018 ook een civielrechtelijke procedure tegen de plannen op de locatie van het voormalige gemeentehuis. Deze procedure is aangespannen door Didam Have. Het gaat om de vraag of de gemeente voor de ontwikkeling van het nieuwbouwplan haar gronden van het voormalige gemeentehuis 1-op-1 mocht verkopen aan ontwikkelaar Groenstaete. Na verschillende tussenuitspraken, waaronder het zogenaamde ‘Didam-arrest’, is de procedure aangeland bij het door de gemeente ingestelde cassatieberoep bij de Hoge Raad. Een einduitspraak wordt eind 2023/begin 2024 verwacht. Afhankelijk daarvan kan worden beoordeeld of en wanneer realisatie van de plannen van start kan gaan.