Parkeren in een parkeervergunningzone

Algemeen

Als u wilt parkeren in een parkeervergunningzone, dan heeft u daar een parkeervergunning voor nodig. De vergunningzone is bedoeld om parkeren voor specifieke autobezitters mogelijk te maken. Als die zone voor u bedoeld is, dan kunt u een vergunning bij de gemeente aanvragen. Vraag hier uw vergunning aan als u in de voor u bedoelde vergunningzone wilt parkeren.

Hoe het werkt

Met de vergunning kunt u parkeren in de vergunningzone. De gemeente kan bepalen voor welke parkeervoorzieningen van de gemeente een vergunningzone wordt ingesteld en voor wie die is bedoeld.

Via bovenstaande knop 'aanvragen' vraagt u een parkeervergunning aan. De gemeente beoordeelt uw aanvraag en verstrekt de vergunning als uw aanvraag wordt goedgekeurd.

Let op! Een eerste aanvraag is alleen geldig in het kalenderjaar van aanvragen. Voorbeeld: u vraagt nu een eerste vergunning aan. Deze is dan geldig t/m 31 december 2024.

Een verlenging kan wél alvast voor kalenderjaar 2025 worden aangevraagd. Deze gaat dan op 1 januari 2025 in.

Weet u zeker dat u een parkeervergunning wilt aanvragen? De parkeervergunningszones gelden alleen voor specifieke adressen. Als uw woning in de blauwe zone ligt, en u heeft geen eigen parkeervoorziening, kunt u mogelijk wel een ontheffing aanvragen om langer dan 2 uur in de blauwe zone te kunnen parkeren. Zie hiervoor de pagina 'Parkeren in de blauwe zone'.

Om een vergunning aan te vragen hebt u een kopie van het kentekenbewijs en rijbewijs nodig.

Wat u nodig hebt

Om een vergunning aan te vragen hebt u een kopie van het kentekenbewijs en rijbewijs nodig.

Wat het kost

Voor het aanvragen van een vergunning worden per jaar legeskosten in rekening gebracht. Deze kosten bedragen in 2024: € 36,15.

De te betalen leges zijn voor de behandeling van de aanvraag. Ook als uw aanvraag wordt afgewezen, bent u die leges verschuldigd. Check dus goed of u in aanmerking komt voor een parkeervergunning.

Goed om te weten

U kunt alleen een vergunning krijgen om in het vergunningzonegebied te kunnen parkeren als u in het gebied woont.

Voor een bewonersvergunning geldt: 

  • U staat ingeschreven bij de gemeente op een adres in het vergunningzonegebied;
  • U beschikt niet over parkeergelegenheid op eigen terrein;
  • Een vergunning wordt verleend op kenteken: de auto moet daarom op uw naam geregistreerd staan;
  • Bij een leaseauto is een verklaring van uw werkgever of een leasecontract noodzakelijk;
  • Zijn meerdere personen met een eigen auto op dat adres geregistreerd, dan mag slechts één vergunning worden aangevraagd.

Voor een vergunning voor zakelijk belanghebbenden (werk of bedrijf) geldt:

  • Voor zakelijke doeleinden worden binnen de gemeente Montferland geen vergunningen verleend.