Reisdocument voor Nederlanders wonend in het buitenland

Algemeen

Heeft u de Nederlandse nationaliteit? En bent u uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen (BRP) omdat u in het buitenland woont? Dan kunt u bij ons een paspoort, identiteitskaart of een DigiD aanvragen. U kunt hiervoor een afspraak maken. Voor overige zaken dient u contact op te nemen met de Nederlandse ambassade of consulaat in het land waar u woont.

Hoe het werkt

Gecombineerde afspraak

U kunt tegelijk met uw reisdocument een DigiD aanvragen. Meer informatie over het aanvragen van een DigiD vindt u op de pagina 'DigiD voor Nederlanders wonend in het buitenland':

Voor het aanvragen van DigiD moet uw huidige paspoort/identiteitskaart nog geldig zijn.

Er is veel belangstelling voor dit product. Daardoor kan het zijn, dat de datum waarop u een reisdocument kunt aanvragen ver vooruit ligt. Maakt u daarom op tijd een afspraak. 

Voor het aanvragen van een reisdocument kunt u ook naar de afdeling Landelijke Taken van gemeente Den Haag, bij de balie van gemeente Haarlemmermeer op luchthaven Schiphol en bij de andere grensgemeenten Bergeijk, Bergen op Zoom, Echt-Susteren, Enschede, Maastricht, Oldambt, Venlo, Breda en Sluis.

Hoe lang het duurt

Afhalen reisdocument

Nadat uw complete aanvraag (uitsluitend op afspraak) aan de balie is verwerkt, is de levertijd bij een reguliere aanvraag 4 werkdagen. U kunt uw paspoort of identiteitskaart uitsluitend PERSOONLIJK afhalen op onze locatie: Gemeentehuis Montferland, Bergvredestraat 10, 6942 GK in Didam.

Haalt u uw nieuwe document binnen 3 maanden na de aanvraag op, na deze termijn wordt het document vernietigd. Voor een nieuw document moet u dan weer een nieuwe aanvraag doen en worden opnieuw de kosten in rekening gebracht. 

Neemt u bij het afhalen het volgende mee:

 • Het afhaalbewijs;
 • De reisdocumenten die moeten worden ingeleverd. 

Wat u nodig hebt

Meenemen bij de aanvraag

Voor de aanvraag van een paspoort of identiteitskaart is het belangrijk dat u de juiste documenten kunt laten zien. Maak daarom eerst een persoonlijke checklist voor uzelf of voor uw kind aan op www.nederlandwereldwijd.nl.

Pasfoto’s die in het buitenland zijn gemaakt of foto’s die al wat ouder zijn, voldoen vaak niet aan de eisen. Wij adviseren u daarom de pasfoto’s bij een fotograaf in Nederland te laten maken. Als u geen pasfoto heeft die voldoet aan de Nederlandse eisen, kunnen wij u niet verder helpen en dient u een nieuwe afspraak te maken.

Mocht u vragen hebben over de documenten die nodig zijn voor uw aanvraag, neemt u dan gerust contact met ons op via 0031 316 291 391 of RNI@montferland.info.

Wat het kost

 • Paspoort: € 126,40
 • Paspoort tot 18 jaar: € 105,95
 • Identiteitskaart: € 121,95
 • Identiteitskaart tot 18 jaar: € 87,00

Dit zijn de kosten per document. U moet de kosten direct bij de aanvraag voldoen. Dit kan contant of met uw pinpas met het Maestro logo. Uw kaart moet geschikt zijn voor gebruik in het buitenland. Betalen met creditcard is niet mogelijk. 

Goed om te weten

Voorwaarden

 • U heeft de Nederlandse nationaliteit;
 • U staat niet (meer) ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP);
 • U moet uw huidige paspoort en/of identiteitskaart meenemen als u een nieuwe aanvraagt, ook als het niet meer geldig is;
 • Wilt u een paspoort of identiteitskaart voor uw kind? Dan moet u aanvullende documenten meenemen;
 • Een aanvraag van een paspoort of identiteitskaart moet u altijd persoonlijk doen. Dit geldt ook voor minderjarigen;
 • U moet het paspoort of de identiteitskaart persoonlijk komen afhalen. Dit geldt ook voor minderjarigen.

Wij verzoeken u op tijd aanwezig te zijn voor uw afspraak. Mocht u te laat zijn, dan kunnen we u vanwege de strakke planning helaas niet meer helpen. Er zal dan een nieuwe afspraak gemaakt moeten worden.

Uw pasfoto moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, zie de fotomatrix. U kunt geen foto laten maken op onze locaties.

Meer informatie vindt u op www.nederlandwereldwijd.nl.