Veelgestelde vragen Oekraïne

Hieronder vindt u een lijst met veelgestelde vragen rondom de opvang van Oekraïense ontheemden. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met de gemeente via het algemene nummer (0316) 291 391

Oekraïense ontheemden in Gemeente Montferland

Russische troepen zijn op 24 februari Oekraïne binnengevallen. Er worden aanvallen uitgevoerd in gebieden waar ook veel burgers wonen. Mensen vluchten voor het geweld. Op verschillende plekken in het land komen Oekraïense ontheemden aan.

Het kabinet heeft daarom de Veiligheidsregio’s opgedragen om binnen twee weken ieder voor 1.000 opvangplekken te zorgen, aangevuld met nog eens duizend op iets langere termijn. De gemeente Montferland vindt het belangrijk om deze mensen te helpen. Daarom regelt de gemeente ook opvanglocaties. Zij zorgt naast huisvesting voor zorg, scholing en alle andere zaken die mensen nodig hebben.

De gemeente heeft op dit moment plek voor zo'n 200 ontheemden. Hoeveel ontheemden deze kant opkomen is onduidelijk. 

Dat is afhankelijk van de ontwikkelingen in Oekraïne.
Inwoners van Oekraïne kunnen Nederland inreizen met, maar ook zonder visum, dankzij het associatieverdrag dat de EU in 2017 met Oekraïne sloot. De ontheemden kunnen hier verblijven voor een periode van 90 dagen, met de mogelijkheid tot eenvoudige verlenging met 90 dagen.

Als ontheemden uit Oekraïne zich melden zullen we hen informeren over hoe de opvang in Nederland geregeld is en waar zij heen kunnen. In het geval dat er een specifieke hulpvraag is kijken we wat nodig is om hen verder te helpen. De gemeente zorgt voor huisvesting, zorg, scholing en alle andere zaken die mensen nodig hebben.

De ontheemden komen tijdelijk in onze gemeente wonen. U gaat hen tegenkomen in het dagelijks leven. Op straat, in de supermarkt, misschien op het sportveld en op school. We hopen dat iedereen in onze gemeente deze mensen hartelijk ontvangt en helpt waar nodig. Niemand heeft om deze situatie gevraagd. Vooral de ontheemden zelf niet. Ondervindt u toch hinder of overlast van de ontheemden, dan kunt u hiervan een melding maken via (0316) 291 391 of het algemeen nummer van de politie: (0900) 88 44.

Op dit moment hebben de Oekraïners geen voorrang op een huis in Nederland. De Oekraïners die nu komen zijn in principe gasten. De gemeente zoekt naar opvanglocaties.

Ja, ontheemden uit de Oekraïne kunnen bij de gemeente een aanvraag voor leefgeld indienen. Meer informatie vindt u op de pagina 'Leefgeld'.

Ontheemden uit Oekraïne met de Oekraïense nationaliteit moeten ingeschreven worden in de BRP op aangifte van verblijf en adres bij de gemeente waar zij (tijdelijk) verblijven. Neem hiervoor contact op met de afdeling publiekszaken van gemeente Montferland via het algemene telefoonnummer (0316) 291 391.

Inwoners van Oekraïne kunnen Nederland inreizen met, maar ook zonder visum, dankzij het associatieverdrag dat de EU in 2017 met Oekraïne sloot. De ontheemden vallen onder de gedoogstatus en worden nu gedoogd tot 4 maart 2025. Meer informatie kunt u vinden op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.

Oekraïense ontheemden mogen werken. Op het moment dat zij werken verliezen zij echter het recht op leefgeld. Een ontheemde uit Oekraïne heeft dezelfde rechten als een Nederlandse werknemer. Bijvoorbeeld recht op een veilige werkplek, pauzes, vakantiedagen en het minimumloon. Werknemers die te weinig betaald krijgen of gevaarlijk werk moeten doen, kunnen bellen met de Arbeidsinspectie via 0800-5151 (gratis). De Arbeidsinspectie controleert of bedrijven zich aan de regels houden.

Deze informatie geldt landelijk en voor meer informatie kun je bellen met de Rijksoverheid: 14 00. Ook op de website van Refugeehelp vind je meer informatie over werken als Oekraïense ontheemde.

Opvanglocaties in Gemeente Montferland

Ik wil helpen

Wilt u iets doen voor de ontheemden uit Oekraïne in Montferland? Stichting Welcom zoekt vrijwilligers die iets kunnen betekenen, zoals boodschappen doen, vervoer, maatje zijn of gezelligheid bieden. U kunt zich aanmelden als vrijwilliger via de website van Welcom.

Daarnaast kunt u op de website van Stichting Montferland Helpt meer informatie vinden over het aanbieden van hulp. 

Via Giro 555 kunt u met een donatie bijdragen aan medische zorg, eten, onderdak en psychosociale hulp. Het Rode Kruis is één van de samenwerkende hulporganisaties achter Giro 555.

Wilt u tijdelijk gastgezin zijn, onderdak aanbieden of heeft u een andere opvanglocatie beschikbaar? U kunt zich inschrijven als gastgezin via de website van TakecareBNB.

Er is een handreiking beschikbaar waarin particulieren informatie vinden over hoe een opvangplek aan te bieden, waar ze op moeten letten en welke voorzieningen voor de ontheemden beschikbaar zijn, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs. De handreiking vindt u op de website van Rijksoverheid.

Gevluchte Oekraïners mogen straks ook werken in Nederland. Vooralsnog is nog onbekend vanaf wanneer, hoeveel en onder welke voorwaarden zij mogen werken. Heeft u werk voor ontheemden? Kijk voor meer informatie op de website van Vluchtelingenwerk, de website van Achterhoek werkt door', of neem contact op met de accountmanagers arbeidsbemiddeling, A. Graven en A. Engelen, bereikbaar via tel. (0316) 291 391.

Meer informatie

Tijdens kantooruren kunt u contact opnemen met de coördinator maatschappelijke opvang, C. Becker, bereikbaar via tel. (0316) 291 391.

Er is helaas een groot tekort aan tolken die Oekraïens en Nederlands spreken. Welcom is naarstig op zoek naar mensen die kunnen helpen. Kent u iemand in uw omgeving die zich zou willen inzetten als tolk? Aanmelden als tolk kan via de website van Welcom. Heeft u een tolk nodig? Neem dan contact op met Welcom via info@welcommail.nl via of (0316) 29 28 28

Heeft u een tolk nodig? Mail naar gemeente@montferland.info

Meer informatie over de Russische inval in Oekraïne en de gevolgen voor Nederland vindt u op de website van Rijksoverheid.

U kunt hiervoor bellen naar (0316) 291 391.