Werkwijze van het Sociaal Team

Wanneer u contact opneemt met het Sociaal Team, pakken wij uw vraag op de volgende manier op:

  • U neemt contact op met een medewerker van het Sociaal Team;
  • Soms kan de medewerker uw vraag meteen beantwoorden of u doorverwijzen naar de juiste instantie;
  • Als uw vraag meer aandacht nodig heeft, wordt u aangemeld bij het Sociaal Team;
  • Een consulent van het Sociaal Team neemt contact met u op voor het maken van een afspraak voor een gesprek. Dit gesprek kan bij u thuis plaatsvinden of op het gemeentehuis. In sommige gevallen vindt er alleen een telefonisch gesprek plaats;
  • Samen met u wordt gekeken naar wat nodig is en wat het meest passend is in uw situatie;
  • Het Sociaal Team kan zelf ondersteuning en begeleiding bieden maar kan hiervoor ook een andere zorgaanbieder inschakelen.

Wat gebeurt er na het gesprek?

Wat er na het gesprek gaat gebeuren, hangt af van de vragen/problemen waar u mee zit. Er zijn drie mogelijkheden:

  1. U kunt zelf aan de slag met onze tips en adviezen: misschien krijgt u tijdens het gesprek tips en adviezen waar u zelf mee verder kunt;
  2. We maken een ondersteuningsplan: heeft u hulp nodig? Dan maken we een ondersteuningsplan. Hierin staat welke ondersteuning u nodig heeft. Bijvoorbeeld van mensen uit uw omgeving, van het Sociaal Team, van een zorgaanbieder of met behulp van een voorziening van de gemeente (zoals een rolstoel);
  3. Meerdere gesprekken: het kan zijn dat er nog wat meer gesprekken nodig zijn om uw vraag helder te krijgen. In dat geval maken we een nieuwe afspraak met u.

Voorbereiden op het eerste gesprek

Als u voor het eerst een gesprek met een consulent heeft, raden wij u aan om u hier op voor te bereiden. Tijdens het gesprek bespreken wij waar u mee zit. Daarvoor stellen wij allerlei vragen, zoals:

  • Waar loopt u tegen aan?
  • Waarom loopt u hier nu tegen aan?
  • Heeft u in het verleden vaker met deze situatie te maken gehad?
  • Welke oplossing ziet u zelf?
  • Wat kunt u zelf of wat kan uw omgeving bijdragen aan een oplossing?
  • Wat verwacht u van het Sociaal Team en waar hoopt u op?
  • Wat is er nog meer om te bespreken?

U kunt alvast nadenken over uw antwoord op deze vragen. Ook kunt u hiervoor alvast, eventueel  samen met uw familie en uw sociale netwerk, een persoonlijk plan opstellen. Daarin legt u vast hoe u de situatie wilt verbeteren en wat u hiervoor nodig heeft. Zo houdt u de regie over de benodigde ondersteuning in eigen hand. Heeft u een persoonlijk plan gemaakt? Dan ontvangen wij deze graag binnen 7 dagen na uw melding.

Iemand meenemen?

Met zijn tweeën hoor je meer dan alleen. U kunt het gesprek alleen aangaan of, als u dat prettiger vindt, iemand erbij vragen. Dit kan bijvoorbeeld een familielid, vriend of mantelzorger zijn. Wilt u graag iemand meenemen, maar niet iemand uit uw eigen omgeving? Iedereen die contact heeft met het Sociaal Team over hulp of zorg, kan gebruik maken van professionele onafhankelijke cliëntondersteuning via MEE. Cliëntondersteuning helpt u om zo veel mogelijk zelf keuzes te maken en zelf te bepalen welke hulp u krijgt. Dit noemen we ook wel zelf de regie houden. Deze cliëntondersteuner ondersteunt u bij het contact met het Sociaal Team. Meer informatie over onafhankelijke cliëntondersteuning.

Kosten

Voor de ondersteuning van het Sociaal Team hoeft u geen eigen bijdrage te betalen. Als een zorgaanbieder wordt ingeschakeld kan het zijn dat u wel een eigen bijdrage moet betalen.