Klimaatadaptatie

Het klimaat verandert!

Dat hebben we in de droge en hete zomers van 2018, 2019 en 2020 allemaal ervaren. Maar ook de enorme hoeveelheid neerslag in Limburg in 2021 heeft ons allen wellicht wakker geschud?

Weersextremen (hitte droogte, wateroverlast en overstroming) vragen om aanpassing van onze leefomgeving. Dit noemen we met een duur woord klimaatadaptatie. Meer informatie vindt u op de website van Rijksoverheid. Naast klimaatadaptatie wordt er landelijk en gemeentelijke er gewerkt aan klimaatmitigatie. Klimaatmitigatie bestaat uit het voorkomen van nog meer klimaatverandering. Dit kan door te zorgen dat er minder broeikasgassen in de lucht komen.

Klimaatadaptatie gaat soms over het nemen van extra maatregelen zoals het extra aanplanten van bomen of het aanleggen van opvang voor overtollig regenwater. Maar het gaat ook over de dingen, die we toch al doen, anders te gaan doen, zoals de aanpak van de tuin of het vernieuwen van de schutting. 

Klimaatadaptatieplan

Eind 2021 heeft Montferland haar klimaatadaptatieplan vastgesteld. Daarin staat onze ambitie en visie voor de komende jaren en onze 3 speerpunten:

  1. We maken klimaatadaptatie vanzelfsprekend in onze organisatie
  2. We benutten elke kans buiten
  3. We stimuleren klimaatbestendig gedrag bij inwoners, ondernemers en organisaties

Lees het klimaatadaptatieplan

Wat kun u zelf doen?

Ook als inwoner kun je veel doen. Ongeveer 70% van het totaal verhard oppervlak in Nederland is van particulieren. Vooral in de tuinen is nog veel winst te behalen. Richt je tuin klimaatvriendelijk in. En hou het water zoveel mogelijk eerst in je tuin. Dat kan op verschillende manieren. 

  • Plaats een regenton en koppel de regenpijp hierop af. Zo blijft het water in de tuin en wordt de riolering minder belast.
  • Vervang zoveel mogelijk tegels door groen. Bijkomend voordeel is dat minder verharding bijdraagt aan het tegengaan van hittestress. Want in hete en droge periodes gaat de warmte in de stenen zitten. Door tegels te vervangen door groen, blijft de omgeving koeler. 
  • Gebruik waterdoorlatende bestrating zoals halfverharding. Of bestrating met waterdoorlatende voegen.
  • Verbeter de bodem voor gezonde planten en betere drainage van de tuin.
  • Plant een of meerdere bomen. Die geven meer verkoeling dan een parasol. 
  • Leg een gazon aan.
  • Plaats hagen als erfafscheiding in plaats van schuttingen.
  • Maak een geveltuintje, door het eruit halen van een paar tegels en het planten van een klimplant.
  • Leg een (regenwater)vijver aan.
  • Maak gebruik van of creëer hoogteverschillen.
  • Maak een groene gevel.
  • Plaats een groen dak.

Veel maatregelen zijn eenvoudig en kosten niet al te veel. En je ziet direct resultaat. 

Subsidie

Op dit moment heeft Montferland een subsidieregeling voor het afkoppelen van regenwater. In de loop van dit jaar wordt de subsidieregeling uitgebreid voor andere maatregelen die ook bijdragen aan een beter klimaat. Bijvoorbeeld een groen dak of minder tegels in de tuin. Houdt u daarvoor de website in de gaten.

Klimaatatlas (stresstest)

Misschien heeft u het woord stresstest wel eens horen vallen? In een stresstest worden de mogelijke kwetsbaarheden voor wateroverlast, hitte, droogte en overstroming in beeld gebracht. Hiermee wordt duidelijk waar maatregelen nodig zijn.

Alle gemeenten moesten uiterlijk in 2019 een klimaatstresstest uitvoeren. Dat heeft Montferland uiteraard ook gedaan. De resultaten van onze stresstest zijn weergegeven in de klimaatatlas. Die vind u op de Website Weet van Water.

Website met handige en nuttige informatie

  • De stichting Rioned heeft een duidelijke website met daarop informatie over rioolzaken maar ook over klimaatzaken.